Små virksomheder mangler arbejdskraft
De små bygge- og anlægsvirksomheder har stadig svært ved at skaffe det nødvendige antal medarbejdere. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at de ledige stillinger udgør 3,6 procent af beskæftigelsen i byggevirksomheder med under 10 ansatte.
Det er markant både det generelle erhvervsliv og bygge- og anlægsbranchen som helhed, hvor de ledige stillinger udgør henholdsvis 2,0 og 2,1 procent.
Udsatte ledige får chancen i byggebranchen To af tre virksomheder i bygge- og anlægsbranchen har ansat en eller flere udsatte ledige. Det viser en spørgeundersøgelse foretaget blandt 139 medlemmer af Dansk Byggeri. 60 procent af de adspurgte svarer, at de kunne finde på at ansætte udsatte ledige igen, mens kun en af 10 afviser tanken. Knap hver anden virksomhed erklærer sig tilfreds eller meget tilfreds med den udsatte ledige som arbejdskraft, mens 15 procent har været utilfreds eller meget utilfreds. Godt 40 procent har svaret ”Ved ikke.” |
– En overvægt af ledige stillinger i byggeriets mindste virksomheder dokumenterer, at det især er i det segment, der er vanskeligheder med at tiltrække kvalificerede medarbejdere. Jobopslagene er ubesatte i længere tid og det er svært for de små lokale virksomheder at konkurrere lønmæssigt med de store, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.
Medarbejdermangel koster dyrt
Manglen på medarbejdere kan aflæses direkte på bundlinjen. Knap 470 danske erhvervsledere har deltaget i PwC's CXO Survey 2019, som er gennemført i samarbejde med Dansk Erhverv.
Her svarer 39 procent, at de kan øge virksomhedens indtjening, hvis de fik adgang til medarbejdere med de rette kompetencer, og 15 procent vurderer endda, at de vil kunne øge virksomhedens indtjening med mere end 10 procent.
Ifølge samme undersøgelse har 46 procent af erhvervslederne personer på et lavere kvalifikationsniveau end det søgte, mens 28 procent har undladt at forfølge markedsmuligheder, fordi de ikke havde mulighed for at ansætte de medarbejdere, det krævede.