Byggebranchens performance halter - men det er der råd for
Byggebranchen har et produktivitetsproblem. Forbedringerne i produktiviteten halter efter den overordnede økonomi generelt og produktionsindustrien i særdeleshed.
- Byggebranchen har en halvslatten performance, mens produktionsindustrien bare bliver bedre og bedre, siger Morten Stilling, stifter og ejer af firmaet Spot Solutions, til Licitationen.
Og han er ikke sen til at udpege byggeriets fragmenterede karakter, med adskillige firmaer tilknyttet hvert eneste byggeri, som en af årsagerne til, at det står sløjt til med produktiviteten. Selvom strukturerne gør det sværere at optimere processerne, er det ikke umuligt.
- Min påstand er, at performance kan blive bedre, hvis vi anvender en struktureret, datadreven metode til at vise, hvad branchen skal fokusere på. For der er 1000 værktøjer som BIM-, ERP-, og planlægnings-systemer, som opsamler store mængder data. Men hvilke valg skal man træffe for at blive bedre – hvordan får du maksimalt udbytte af dine investeringer?, lyder det fra Morten Stilling.
Metoden performance benchmarking – som han har set virke i f.eks. offshore vindindustrien – bringer han nu i spil i byggebranchen med sit firma Spot Solutions. Firmaets fokus strækker sig ud over Danmarks grænser og er i udgangspunktet nordeuropæisk.
Med performance benchmarking sammenholder man den viden, man har opnået gennem dataindsamling og -analyse for de enkelte byggeprojekter, så man kan sammenligne performance på tværs af projekterne. Med andre ord holder man projekter op mod hinanden og ser, på hvilke punkter de har klaret sig godt og dårligt – både internt og i forhold til resten af byggebranchen. Målet er at lære af best practices og ad den vej øge effektiviteten.
Man skal give sine data væk
Inden metoden kan rulles ud i byggebranchen, ser Morten Stilling to kerneudfordringer.
For det første skal der indsamles data for mange, mange parametre, for at det er muligt at foretage benchmarking.
- Lige nu er vi i gang med firma nummer et, to og tre, så vi har intet sammenligningsgrundlag. Det hele skal stampes op af jorden, siger Morten Stilling.
Og så skal branchen sluge en stor kamel.
- For at kunne få information og sammenligne med andre må man give sine data væk til andre, man ikke nødvendigvis arbejder sammen med. Det kan man komme ud over stille og roligt ved at finde visionære selskaber og individer, som er villige til at dele data, fordi de forstår, hvor meget de får igen, forklarer Spot Solutions-direktøren.
Han understreger samtidig, at Spot Solutions tager datasikkerhed meget seriøst. Både med hensyn til adgang og kontrol, og i forhold til ikke at vise specifikke selskabers data til andre, men udelukkende lave sammenligninger på brancheniveau.
Når et kritisk punkt næste sommer
Indtil videre har to byggevirksomheder indvilliget i at indsamle og dele data om konkrete projekter af forskellig karakter. I Holland har firmaet allerede indsamlet data fra et projekt, hvor der er opført mere end 150 boliger. Projekt nummer to er i Østrig, hvor der er tale om ét stort kommercielt byggeri med forretninger og kontorer.
På spørgsmålet om en tidshorisont for udrulning af Spot Solutions og brugen af performance benchmarking forventer Morten Stilling at have fem kunder inden udgangen af 2019. Næste sommer bør tallet være 10 stykker – et kritisk antal for at kunne tilbyde information, hvor de enkelte datapunkter er beskyttet.
- Med færre deltagere kan man regne bagvendt og gætte sig frem til de andres data. Først ved fem kan vi så småt anonymisere det. Og ved 10 eller flere kan man sammenligne i forhold til resten af byggebranchen, forklarer Morten Stilling.
Et år senere, ved sommeren 2021, er forventningen så omkring 50 kunder.
- Og så begynder det for alvor at rykke, slutter Morten Stilling.