23948sdkhjf

MT Højgaard underskriver stor OPS-kontrakt

Et nyt skolebyggeri til 340 mio. kroner i Frederikshavn er nu formelt en realitet. Tirsdag indgik Frederikshavn Kommune kontrakten med konsortiet MT Højgaard/Dan-Ejendomme.
Skolebyggeriet er et OPS-projekt, hvor Frederikshavn Kommune er ejer af skolen, mens MT Højgaard er totalentreprenør og Dan-Ejendomme står drift og vedligehold i en periode på 25 år.

MT Højgaard og Dan-Ejendomme har god erfaring med byggeri og drift af skoler efter denne model, da de sammen med DnB NOR Bank også ejer og driver Vildbjerg Skole samt Ørstedskolen på Langeland.

Møblering på hjul
Byggeriet samler tre eksisterende skoler under ét tag, når det efter planen står klar til indflytning ultimo 2012.

Fleksibilitet og flerfunktionalitet bliver nøgleord for skolen, der bliver indrettet med en kombination af betonvægge og lette gipsvægge. Det sker for at ruste skolen til ændringer i fremtidens læringsmiljøer. Samtidig lægger indretningen op til, at dele af undervisningen kan henlægges til fællesområderne, så disse rum ikke kun benyttes i frikvartererne.

- Vi tilbyder groft sagt møbleringen på hjul, så indretningen kan hurtigt tilpasses forskellige undervisningsscenarier, siger Poul Møller Jørgensen, projektchef i MT Højgaard.

Næsthøjeste klasse i DGNB
Der er også tænkt i bæredygtighed og energioptimering i projektet, hvilket ifølge Poul Møller Jørgensen giver god mening i OPP/OPS-projekter.

- På energisiden opfører vi skolen efter de energikrav, vi forventer, vil komme til at gælde i 2020. Vi prøver at være på forkant, så vi kan sikre, at vi ikke står med en energimæssigt forældet skole få år efter indflytningen, siger Poul Møller Jørgensen.

Skolen er screenet til at kunne opnå den næsthøjeste certificeringsklasse efter den tyske certificeringsordning DGNB, hvor der blandt andet tages hensyn til energiforbrug, indeklima, totaløkonomi, miljøledelse, materialevalg og bortskaffelse af materialer.

- Totaløkonomi, materialernes levetid og energioptimering blev allerede tænkt ind, da vi afgav tilbuddet, da vi selv har det økonomiske ansvar for den samlede drift i mange år fremover, uddyber Poul Møller Jørgensen.

Det er blandt andet planen at installere 800 m² solceller på tagene, hvilket kan producere op mod 100.000 kWh el – svarende til det årlige elforbrug i 20 enfamilieshuse.

Små skoler i den store
Arkitekter på byggeriet er Arkitema og Arkinord, der har valgt at forme skolen som en stjerne med fem arme. Det gør man for at skabe ’små skoler’ i den store skole, der alt i alt kommer til at huse 1.200 elever og 160 lærere.

- Hver arm udgør en afdeling for to årgange, med sin egen identitet, indrettet på sin egen måde og med egne lokale miljøer, som er rettet mod præcis den aldersgruppe, som skal bo der. Vi vil skabe et stemningsskift, når man flytter fra en afdeling til den næste. Det skal opleves – også i arkitekturen – at man bliver ældre og udvikler sig, forklarer Pernille Svendsen, kreativ leder af arkitektfirmaet Arkitemas afdeling for læringsmiljøer.

Udover Arkitema og Arkinord er ingeniørerne Brix & Kamp og MT Højgaard Design Engineering involveret i projektet. Byggeaktiviteterne begynder i sensommeren 2011.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142