23948sdkhjf

Cirkulært byggeri skal være komfortabelt

Building Green Aarhus: Tredje gang blev lykkens gang på eventets anden dag

Business kommer til at drive den bæredygtige transformation. 

Sådan lød en af delkonklusionerne fra Ditte Lysgaard Vind, partner i Lendager TCW (The Circular Way) torsdag på Building Green Aarhus. Hun præsenterede selskabets arbejde med bæredygtighed, og hvordan det byggede miljø kan være en driver for bæredygtighed på stor skala. 

Programpunktet var oprindelig udfyldt af amerikanske Dan Wood. Han måtte melde afbud og blev erstattet Anders Lendager, der måtte gøre det samme. Ind på scenen kom så Ditte Lysgaard Vind med oplægget og guide til forandringer for fremtiden. 

Stolerækkerne var også fyldte ved Ditte Lysgaard Vinds præsentation. Det afspejlede fint tilstrømningen af interesserede branchefolk, unge som gamle, på Building Green Aarhus’ andendag - fra morgenstunden var det på højde med åbningsdagen onsdag. 

Med afsæt i verden som den er, præget af forbrug og stadig større pres på begrænsede ressourcer, er det et mål for Lendager TCWs arbejde, at ”designe verden af i morgen med det affald, vi har i dag”. 

For byggebranchens aktører betyder det blandt andet, at der skal være adgang til genanvendte materialers kravsspecifikation, byggevejledninger med videre. Noget som har været svært tilgængelig eller ganske enkelt ikke findes for de ”allerede brugte ressourcer”, som det, vi traditionelt kalder byggeaffald, blev betegnet. 

Men det er ikke nok, at der skal være en fortrolighed med det cirkulære byggeri og materialer. Den dårlige mavefornemmelse ved bæredygtigt byggeri skal væk, så folk bliver komfortable med det cirkulære.

En vej, Ditte Lysgaard Vind og TCW viser, er i den forbindelse kvalitet og æstetik, samt at materialerne rammer en pris. Det må ganske enkelt ikke være i et prisleje, hvor alle har et incitament til at vælge det cirkulære frem for konventionelle, kendte produkter.

Blandt redskaber til at skabe fortroligheden, der blev præsenteret fra scenen, er en tilgang til produktudvikling og innovation hvor marked og pris er i fokus, ikke bare et fedt produkt.

Hermed skal fx tilgængelighed af ressourcer, som skal genanvendes til at fremstille et konkret produkt, også bringes i spil helt fra start i processen.  

I takt med at processer og systemer for alvor bliver designet, så affald går hen og bliver en ressource, der tages tilbage i systemet, vil byerne – af Ditte Lysgaard Vind sagt med lige dele glimt i øjet og alvor – blive urbane miner.  

Så tilbage står det i hendes optik: Business kommer til at drive innovationen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.099