Nordjysk vinduesfabrik satser på passiv-byggeri
Med et patenteret træ-kork-vindue er Scandia-Windows tæt på at opnå et Darmstadt-certifikat som den første vinduesfabrik herhjemme.
I Ulsted ligger vinduesfabrikken Scandia-Windows, hvor man i al beskedenhed mener at have udviklet fremtidens lavenergivindue:
- Vinduet er testet af Teknologisk Institut, og analyser viser, at produktet, med en udvendig temperatur på -10° C og en indendørs på +20° C, kan holde en trætemperatur indendørs på +18° C og +16° C på glas. Linietabet er beregnet til 0, og vi kan fremvise dokumenterede U-værdier på ned til 0,62, fortæller medejer og direktør, Kenneth Klausen om sit EU-patenterede vindue, der er fremstillet i træ med kork som isolator.
Ordrer for 3,5 mio. kroner inden sommerferien
Kenneth Klausen har en mangeårig karriere i elektronikindustrien bag sig og kom til det daværende Ulsted Vinduer & Døre tilbage i 2006. Som direktør for fabrikken udviklede han i 2008 den nye vinduesløsning, "Low Energy Windows", sammen med idémanden Finn Borg.
Men i juli 2009 blev Ulsted Vinduer & Døre offer for finanskrisen og måtte dreje nøglen. Det lykkedes efterfølgende at føre aktiviteterne videre i et nyt setup med Kenneth Klausen som medejer – denne gang overvejende med fokus på det patenterede træ/kork-vindue. Dog produceres der stadig ordrer i mahogni, træ/alu og malet fyrretræ til standardløsninger.
Siden etableringen af Scandia-Windows er det blevet til knap 40 Low Energy-projekter i Danmark, fortrinsvist til byggerier i det offentlige, og for nylig kunne fabrikken underskrive papirerne på en millionleverance til et projekt i London:
- Det går støt og roligt fremad. Træ/kork-vinduet står i dag for cirka 75 % af vores samlede aktivitet, og vi skal nå at ekspedere ordrer for 3,5 mio. kroner her inden sommerferien, så vi har ret travlt, fortæller Kenneth Klausen, der beskæftiger 15 ansatte på fabrikken i det nordjyske.
Samarbejdspartnere klar i kulissen
Som nystartet virksomhed har det været en stor udfordring for Scandia-Windows at navigere gennem krisen, men det stigende fokus på energiforbrug er efterhånden begyndt at resultere i flere henvendelser.
Kenneth Klausen vurderer, at fabrikken i Ulsted kan håndtere en omsætning på 50-60 mio. kroner årligt på egen hånd, og hvis de aktuelle forespørgsler bliver til ordrer, er der ikke langt derop. Direktøren har derfor allieret sig med eksterne samarbejdspartnere, så fabrikken ikke ender i en situation, hvor man er nødt til at sige nej til kunder:
- Det med at stå alene, det tror jeg ikke på. Alliancer og partnerskaber er vejen frem – især for mindre virksomheder som vores. Hellere eje 10 % af noget stort end 100 % af ingenting, siger Kenneth Klausen.
Darmstadt-certifikat kan give et løft
Scandia-Windows har stor tiltro til sit produkt, og selvom det store gennembrud fortsat lader vente på sig, er optimismen stor.
Det skyldes ikke mindst udsigten til at blive certificeret ved passivhus-instituttet i tyske Darmstadt – ifølge Kenneth Klausen som den første danske vinduesleverandør overhovedet:
- Hvis alt går vel, har vi certifikatet i hus inden sommerferien, og det vil virkelig kunne give os et løft – både herhjemme og i udlandet, vurderer Kenneth Klausen, der har patent på sin løsning frem til 2020.
- Til den tid skal vi jo så have noget nyt klar, og det er vi allerede så småt begyndt at arbejde på, slutter han.