23948sdkhjf

Varm luft eller virkelighed: Politikere vil gøre Christiansborg CO2-neutralt

Rød blok foreslår kødfrie dage i Snapstinget, lavere varmeforbrug og kortere flyrejser for at gøre Christiansborg CO2-neutralt allerede i 2020

Om godt 11 måneder er Folketinget CO2-neutralt, hvis det står til Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Det radikale Venstre, SF samt Aaja Chemnitz Larsen fra IA (Inuit Ataqatigiit).

De fremsatte tirsdag 22. januar et beslutningsforslag med tre trin:

1) Folketingets administration laver en udredning af Folketingets årlige drivhusgasudledning.

2) Der udarbejdes en strategi og handlingsplan inden udgangen af september i år.

3) CO2-neutraliteten indføres i 2020.

Strategien skal handle om fem elementer. De to første vedrører bygningsenergi, nemlig energi- og varmeforbrug. De tre øvrige er genanvendelse, kost og transport.

Videre skal de mest klimabelastende aktiviteter kompenseres ved køb af CO2-kvoter, hvilket er møntet på flyrejser.

Én ugentlig køddag
Kosten – det vil sige de tre restauranter og marketenderier på Christiansborg – skal gradvis gøres vegetarisk.

– Der vil gradvis blive en større og større andel lavemissionsprodukter som en del af menuen, det vil sige mindre kød og mere grønt, siger Christian Poll (AL), som er dyrevelfærds-, energi-, finans-, fødevare-, landbrugs-, miljø-, omstillings- og naturordførerordfører.

Han forestiller sig en gradvis omstilling af menuen, der kan starte med én vegetardag om ugen, som så bliver til to, tre og til sidst er der kun ganske lidt kød.

– Det betyder også, at man skal udfase ris, som har en høj klimabelastning, fortsætter Christian Poll.

Rejs nært
Ud over klimakompensation kunne flyrejser begrænses ved at flyve kortere, for eksempel at lade en udvalgsrejse gå til Holland frem for Cambodia.

Forslagsstillerne med Rasmus Nordqvist (AL) i spidsen fremhæver, at EU-parlamentet har været 100 procent CO2-neutralt siden 2016. Det sker i en kombination af energibesparende indsatser med ny teknologi og CO2-kvotekøb for resten.

Knap 100 kWh/kvm årligt
Det kortfattede beslutningsforslag indeholder intet tal for hverken det aktuelle forbrug af el og varme i kWh, affaldsfraktioner, grøntsags- og kødforbrug eller flykilometer. Følgelig bydes der ikke på et skøn over omkostningerne.

Christiansborgs elforbrug lå på knap 60 kWh per kvadratmeter i 2017, fremgår det af Folketingets grafiske præsentation. Det graddagskorrigerede varmeforbrug krøb under 100 kWh per kvadratmeter i 2015. Vandforbruget udgjorde knap 0,2 kubikmeter per kvadratmeter i 2017.

Klimaaktivistisk dag
Christian Poll lancerede forslaget i forbindelse med klimamarchdemonstrationen, der fandt sted 8. september sidste år.

Fremsættelsen tirsdag skete samtidig med Alternativets ”alternative klimaparlament” i Fællessalen.

Det blev fulgt op med det offentlige samråd i energiudvalget – på partiets foranledning - med energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) om tempotab i reduktionen af Danmarks drivhusgasudledninger.

Fredag 8. februar førstebehandles Alternativets beslutningsforslag om en drøvtyggerafgift på okse, kalve- og lammekød på 17 kr. per kg.

DF: Christiansborg uegnet
I september kommenterede energi- og klimaordfører Mikkel Dencker (DF) ideen om at gøre Christiansborg CO2-neutral.

– Generelt går samfundet i retning af, at CO2-udledningen bliver mindre og mindre, og derfor er der ikke grund til at tage forhastede beslutninger hvad angår en enkelt bygning som Christiansborg.

– Det er immervæk en gammel bygning og derfor alt andet lige noget af det mest besværlige at gøre CO2-neutral på kort sigt, udtalte Mikkel Dencker.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094