23948sdkhjf

Byggebeskæftigelsen når nyt højdepunkt

Beskæftigelsen stiger fortsat i bygge- og anlægsbranchen, som gik ud af sidste kvartal af 2018 med 173.549 beskæftigede. Det viser tal for den kvartalsvise byggebeskæftigelse fra Danmarks Statistik.

Fjerde kvartal af 2018 når dermed det højeste niveau i 10 år, mens der for året som helhed var tale om godt 172.600 beskæftigede, svarende til en stigning på 3,6 procent fra 2017.

- Det er især boligbyggeri, superhospitaler samt mange renoveringsopgaver i forbindelse med fortsat høj handelsaktivitet på boligmarkedet, der sikrede en fortsat jobvækst i 2018, siger Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg.

Væksten flader ud
Siden 2013 er beskæftigelsen på tværs af alle brancher steget med 200.000 personer. Det tempo bliver næsten halveret i løbet af de kommende to år. Det Økonomiske Råd – der også er kendt som vismændene – forudsiger en beskæftigelsesstigning på tværs af alle brancher på 45.000, mens den økonomiske vækst i år estimeres til 2 procent.

Dansk Byggeri deler forventningen om en mindre stejl vækst som scenarie for den nære fremtid.

- Mens vi venter på en langsigtet infrastrukturplan, vil beskæftigelsen indenfor vej- og baneanlæg isoleret set pege nedad. Allerede i 4. kvartal 2018 faldt beskæftigelsen for anlægsentreprenører med 4,4 procent. Samtidig nærmer vi os et mætningspunkt på ejerlejlighedsmarkedet, siger cheføkonom Bo Sandberg.

Sen pensionsalder hjælper
Er alt dermed sort i sort? Nej, lyder svaret fra cheføkonomen, der ser flere grunde til, at beskæftigelsen nok skal holde et fortsat højt niveau.

- Det modsvares dog af de nye skatteregler, som gør det fordelagtigt at komme ind på ejerlejlighedsmarkedet før 2021. Det giver en vis hamstring af nyopførte etageboliger i 2019-2020. Og under det hele ligger en solid rugbrødsbund af renoveringsaktivitet, der holder hånden under byggeriets jobvækst.

Også den senere pensionsalder ventes fortsat at bidrage til et fortsat højt beskæftigelsesniveau.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095