23948sdkhjf

Lugt-lov: Esbjergs BIG-tårne må opgive boligdrømme

Prestigeboliger i de øverste etager af Esbjerg Towers bliver ændret til 135 hotellejligheder. Det oplyser administrerende direktør i Esbjerg Towers ApS, Lars Kristensen, til JydskeVestkysten. 

Esbjerg Towers tre kaktuslignende højhuse, som er tegnet af den internationalt kendte tegnestue BIG, skulle ellers indrettes med 450 private ungdomsboliger i alle etager over stueetagen. Men bygherren, Esbjerg Towers APS, må nu modvilligt omdanne en anseelig del af boligerne til hotellejligheder.

Esbjerg Towers - ændring koster seks måender

Esbjerg Towers omfatter tre højhuse på henholdsvis 57, 35 og 23 meter på Tovværksgrunden i Esbjerg. Projektet er designet af arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group, BIG. 

Bygherreselskabet Esbjerg Towers består dels af tegnestuen BIG i form af arkitekt og partner David Zahle og dels af Ejendomsinvestering Danmark med Lars Kristensen i spidsen. 

Tårnene skulle oprindeligt indeholde cirka 450 private ungdomsboliger i forskellige størrelser. Ændringen af 135 lejligheder til hotellejligheder har medført godt seks måneders forsinkelse, oplyser Lars Kristensen til JV.dk. 

Byggeriet opdeles i etaper, hvor de to laveste tårne ventes at starte i juli i år med indflytning i december 2020. Tårnet på 57 meter har senere byggestart og ventes færdig seks i midten af 2021.

Årsagen til ændringen er den såkaldte planlovens § 15, den såkaldte lugtparagraf, som har til hensigt at beskytte virksomheder i forbindelse med boligbyggeri. Paragraffen indebærer, at boligbyggeri skal kunne være åbne vinduer uden risiko for lugtgener fra virksomheder. Og beboere i boliger over 27 meters højde på Tovværksgrunden, hvor Esbjerg Towers skal opføres, kan altså risikere at nå over lugt-grænseværdien. Lugten kan komme fra fiskemelsvirksomheden TripleNine.   

Håber hotel kan blive til lejligheder i fremtiden 
I stedet for de påtænkte ungdomsboliger i de øverste etager vil Esbjerg Towers ApS derfor nu indrette hotel i de ni øverste af det 17 etager høje tårn - fra 27 meters højde til toppen 61 meter oppe. 

- Det har aldrig været en drøm for os at bygge et hotel. Sagen er den, at ny lovgivning har sneget sig ind i løbet af processen, og jeg må indrømme, at vi i den grad fik svedige håndflader, da vi erfarede om indsigelsen fra Erhvervsstyrelsen. Enten kunne vi smide det hele væk, og det overvejede vi faktisk, men vi besluttede alligevel at fortsætte med projektet, som vi allerede har brugt mange penge på, siger Lars Kristensen til JV.dk. 

Han håber dog, at en fremtidig lovændring kan give plads til lejligheder i højderne, så de 135 påtænkte hotellejligheder kan omdannes til almindelige lejligheder.

Luftparagraffen - Planlovens § 15

Ifølge Planlovens § 15 b. må en lokalplan ”kun udlægge arealer, der er belastet af lugt, støv eller anden luftforurening til boliger, institutioner, kontorer, rekreative formål m.v., hvis lokalplanen med bestemmelser om bebyggelsens højde og placering kan sikre den fremtidige anvendelse mod en sådan forurening”.

Jo højere op, man kommer i en bygning, desto større er lugtgenerne. Og ifølge den nye planlov skal der altså kunne være åbne vinduer uden risiko for lugtgener fra virksomheder i alle nye boliger.

Konsekvenserne af den nye planlov skal evalueres af Folketinget i 2020.

  

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11