23948sdkhjf

Boligforening vil bygge almene passivhuse

- Mange nybyggerier har som ambition at spare på energien. Vi går efter at opføre en bebyggelse, der producerer mere energi, end den forbruger. Kort sagt: Vi vil bygge nogle af landets mest energieffektive almene boliger.

Det siger direktør Bo Lodbjerg fra Ringkøbing-Skjern Boligforening, som er på vej med et nyt ambitiøst projekt i Naturbydelen i Ringkøbing.

Naturbydelen Ringkøbing K.

Naturbydelen omfatter et 84 hektar stort område ved Ringkøbing Fjord.

Her er det ambitionen at opføre cirka 120.000 etagemeter – svarende til en cirka 1.000 boliger  over en periode på 30 år.

Udviklingen har været undervejs i en årrække, og Ringkøbing-Skjern Boligforenings projekt er det tredje i området. De to øvrige omfatter henholdsvis 33 ejerboliger og et seniorfællesskab med 15 boliger.

Udviklingen af Naturbydelen Ringkøbing K varetages af partnerselskabet Ringkøbing K ApS, som ejes af Ringkøbing-Skjern Kommune (25%) og Realdania By & Byg (75%). 

SLA har designet masterplanen i samarbejde med Arkitema, Effekt, Vandkunsten, Adept, Viatrafik, Orbicon, Grontmij, Esbensen og Rekommanderet.

83 almene lejeboliger i størrelser fra 80 til 115 kvadratmeter kommer byggeriet til at bestå af, og de første beboere vil efter planen flytte ind i efteråret 2020.

Ringkøbing-Skjern Kommune er i gang med at udarbejde en lokalplan for projektet, og borgmester Hans Østergaard er begejstret for det høje ambitionsniveau, som Ringkøbing-Skjern Boligforening har lagt for dagen:

- Vi skal hele tiden arbejde for at tilbyde attraktive boliger, der både kan tiltrække og fastholde borgere. Med boligforeningens projekt får vi tilført en helt ny type boliger, der sætter høje standarder inden for bæredygtigt byggeri, og som appellerer til mange forskellige mennesker, der gerne vil være tæt på byen, naboer, naturen og fjorden, siger han.

Erfarne passivhusarkitekter
Projektet er tegnet af Bjerg Arkitektur, som har en række passivhusbyggerier på cv’et.

Ved at udnytte den naturlige solvarme, der strømmer ind i boligerne, og ved det rette valg af gulve, facader og tage er det ifølge arkitekterne muligt at reducere boligernes varmebehov med op til 90 procent sammenlignet med en gennemsnitlig bolig.

Det lave energiforbrug opnås blandt andet ved at bygge, så huset gennem en lufttæt konstruktion har et lavt varmetab fra vægge, loft og gulv; tætte og optimalt placerede vinduer, så solvarmen udnyttes; kontrolleret ventilation med varmegenvinding; solvarmeanlæg, som anvendes til varmt brugsvand.

- Det vil naturligvis være til gavn for vores beboere, der sparer penge, men vi håber også, at vi kan inspirere udviklingen af almene boliger generelt, så vi bidrager til at skåne miljøet i bredere forstand, siger Bo Lodbjerg.

Natur lige udenfor vinduet
Samspillet med naturen er afgørende i udviklingen af nye boliger i hele Naturbydelen, og i det nye projekt projekt er naturen tænkt helt ind mellem bebyggelserne og helt tæt på de enkelte boliger. Det skal give beboerne en oplevelse af at bo midt i naturen.

De store vinduespartier mod syd bidrager således ikke blot til at højne bebyggelsens energieffektivitet. De bringer også naturen helt tæt på.

Ved kraftige regnskyl bliver regnvand ledt til små vandløb mellem husene, der også bidrager til naturoplevelsen.

- Vores vision er, at alle skal kunne få en bolig med direkte adgang til naturen i Naturbydelen. Samtidig skal udviklingen af den nye bydel være bæredygtig i bred forstand. Boligforeningens projekt bidrager på alle måder til at realisere denne vision, og vi ser frem til, at udviklingen nu kan gå i gang, så vi kan byde endnu flere nye beboere velkommen i Naturbydelen, siger Peter Kjølby, projektdirektør i Naturbydelen Ringkøbing K.

Det forventes, at byggeriet af de almene boliger kan gå i gang i slutningen af 2019. Inden da anlægges en ny adgangsvej.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14