48 kilometer sydafrikanske træstammer skal udgøre facaden
De 48 km træstammer, der skal udgøre facaden på det nye BIO4 ved Amagerværket, er på vej til Danmark.
Om Bio4 Den årlige energiproduktion bliver på 10 PJ varme og 1.000 GWh el. Det årlige flisforbrug bliver på 1,2 millioner ton. Anlægget fjener omkring 1.000.000 ton CO2 fra København. Når anlægget er færdigt, har Københavns Kommune nået 80 procent af sit mål om at gøre hovedstadens fjernvarmeforsyning CO2-neutral |
Det skriver Gottlieb Paludan Architects på sin hjemmeside.
BIO4-projektet omfatter en ny kraftværksblok, og facaden på den nye blok opføres som en skov af hængende stammer, der symboliserer kraftværkets forsyning af biomasse.
Det er Gottlieb Paludan Architects, der har udarbejdet BIO4-projektet i samarbejde med Møller & Grønborg og engelske Speirs + Major for forsyningsselskabet Hofor.
Eukalyptus-stammer fra Sydafrika
Facaden på BIO4 er nu ved at tage form og træstammerne er på vej i containerne fra en certificeret plantage i Sydafrika. Der skal bruges 48 kilometer stammer fordelt på 8-9.000 styks, seks meter lange stammer med en bunddiameter på 18-20 cm.
For at sikre den laveste mulige vægt er stammerne, inden de kom til Danmark, blevet afbarket og tørret, så deres fugtindhold er reduceret til 18-20 pct. fugt, hvilket er den forventede ligevægtsfugtighed i Danmark.
Stammerne er opskåret i færdige længder og der er sat anti-splint plader i begge ender, så de ikke flækker, når de udsættes for fugt eller udtørring.
En eventyrlig rejse igennem biomasse forsyning
Når BIO4 står færdig, vil der være hængende stammer på alle fire sider af kraftværket. Facaden, der vender ind mod København, vil være interaktiv i form af en himmeltrappe, der fører op til en platform på taget, med udsigt over København.
Projektet vandt i 2016 den internationale arkitekturpris LEAF award.
I videoen kan du se et års byggeri fra juni 2017 til juni 2018 på 3 minutter og 52 sekunder. Videoen er produceret af Hofor