Milliardbyggeri satser på én totalentreprenør
Oprindeligt var det planen, at byggeriet af det 77.500 kvadratmeter store akuthus på Nyt Hospital Bispebjerg skulle opføres som to entrepriser – henholdsvis en totaltentreprise på Nordblokken og en storentreprise på Sydblokken.
Men hospitalsprojektets byggeorganisation har nu valgt at udbyde byggeriet som én samlet totalentreprise. Det sker ifølge byggechef Michael Southcott efter ”en grundig risikovurdering”.
- Vi er kommet længere i projektering af det omfattende byggeri og finder det i dag mest hensigtsmæssigt med én totalentreprise frem for to forskellige entrepriser, der skulle blive til ét hus. Derfor vælger vi nu at tilpasse udbudsstrategien og i øvrigt gå efter en udbudsform, der rummer mere plads til dialog med de bydende, siger han i en pressemeddelelse.
Grænseflade med risiko
Akuthuset skal bygges på begrænset plads – midt i et hospitalsområde i fuld drift. Hertil kommer, at huset skal opføres på et sted, hvor en eksisterende bygning med operationsgang og røntgenafdeling ligger i dag.
For at løse den udfordring har man valgt at dele det store byggeri op i en Nordblok og Sydblok. Denne faseinddeling bibeholdes, og med den ændrede udbudsstrategi er intentionen at reducere den risiko, der potentielt ligger i grænsefladen mellem de to etaper, både i forhold til tid og økonomi.
Ifølge Michael Southcott ville håndteringen af denne grænseflade blive mere udfordrende med to forskellige entrepriser på samme byggeplads. Ved at alliere sig med én entreprenør i stedet for to, vil det samtidig lette planlægningen af logistik på et hospitalsområde, der i forvejen har begrænset plads til rådighed.
Udbud inden nytår
Arkil er allerede i fuld gang med at fjerne jord fra byggegrunden på Bispebjerg Hospital.
Jordarbejdet forventes afsluttet i oktober måned, og så er der gjort klar til, at byggeriet af det 77.500 kvadratmeter store akuthus kan begynde.
Afhængigt af blandt andet myndighedsbehandlingen forventes totalentreprisen klar til udbud i slutningen af 2018. Nordblokken forventes i brug i 2021, men det samlede akuthus skal stå færdigbygget i 2023.
Økonomi på rette kurs
Nyt Bispebjerg Hospital var tidligere i år udsat for kritik, idet politikerne i Region Hovedstaden tilsyneladende ikke var blevet informeret om en mulig budgetoverskridelse.
Derfor har bygherreorganisationen brugt de seneste måneder på, sammen med sine rådgivere, at gå projektet igennem. Og økonomien ser fornuftig ud, understreger byggechef Michael Southcott:
- Vi har været igennem en omfattende proces for at validere, at det, der nu ligger på bordet, ligger inden for den økonomiske ramme, der er udstukket. Og det er faktisk lykkedes os uden at skulle skære vigtige funktioner ud af projektet, siger han.