23948sdkhjf

Bæredygtighedspionér deler ud af erfaringerne

Nu skal landets håndværkere lære om diffusionsåbne konstruktioner

Under overskriften ”Bæredygtige alternativer i byggeriet” har byggefirmaet Egen Vinding og Datter (EVD) nu lanceret en ny digital undervisningsportal om bæredygtigt byggeri.

Portalen bæredygtigtigtbyggeri.dk er gratis og tilgængelig for alle. Men den primære målgruppe er tømrere, murere, malere; nuværende såvel som kommende.

Diffusionsåbne konstruktioner

- Et diffusionsåbent hus - vi kalder det også et åndbart hus - er et hus, hvor der kan diffundere fugt ud igennem væg- og eller tagkonstruktionen, selv om huset et næsten lufttæt. Der er dermed mindre behov for ventilation, forklarer Lars Jørgensen.

I et åndbart hus sammensættes materialerne, så deres hygroskopiske egenskaber - evnen til at optage og afgive fugt - sikrer, at fugt kan bevæge sig gennem materialerne, uden at der ophobes fugt eller opstår problemer i konstruktionen.

- Ved at vælge materialer, der kan håndtere fugt på en fornuftig måde og bygge det op i forhold til disses evne til at sikre diffusion, kan vi undgå eller minimere risiko for skimmelsvamp og råd og samtidig spare mekanisk ventilation. Målet er at sikre både et sundt indeklima og et godt miljø og arbejdsmiljø, siger Lars Jørgensen.

Håbet er, at undervisningsmaterialet kan inspirere alle, der arbejder med – eller blot interesserer sig for –  sundt og bæredygtigt byggeri.

EVD er netop nu ved at afslutte sit meget omtalte forsøgsprojekt ”Det Åndbare Hus”. Her er fokus på, hvordan diffusionsåbne konstruktioner og byggematerialer med minimal afgasning af skadelige kemiske stoffer kan sikre et godt indeklima.

- Vi har oplevet en meget stor interesse fra lærlinge og andre, der gerne vil lære om de metoder indenfor byggeri, som vi har arbejdet med og udviklet på i mange år, og som vi har dokumenteret i testbyggeriet ”Det Åndbare Hus”. Nu har vi fået mulighed for at beskrive det hele på en undervisningsportal, hvor vi har samlet vores erfaringer og idéer og bearbejdet det, så det passer til undervisning, siger Lars Jørgensen fra EVD.

Portalen indeholder ni korte videofilm, der viser, hvordan man eksempelvis kan udføre et lergulv, en væg af ubrændte lersten, eller isolering med papiruld og hørisolering.

Disse suppleres af tekst, illustrationer og opgaver, og der er desuden en lærervejledning og mulighed for at lærerne kan dele forslag til, hvordan man kan bruge materialet i undervisningen.

- Vi har ikke haft et mål om at fortælle alt om byggeri og bæredygtighed, men vi vil meget gerne dele vores erfaringer om at bygge enkelt, holdbart, sundt byggeri, med diffusionsåbne konstruktioner og valg af materialer uden skadelig kemi. Der kommer jo hele tiden nye byggematerialer på markedet, og vi oplever et behov for, at man selv kan vurdere byggemetoder og byggematerialer løbende. Derfor beskriver vi en enkel tilgang til at vurdere af byggematerialer og -metoder i livscyklusperspektiv. Vi håber, at håndværkere og andre kan bruge det til at opøve deres egen kompetence til at vurdere, om et byggeri tager de ønskede hensyn til miljø, klima, arbejdsmiljø og indeklima, siger Lars Jørgensen.

Projektet er støttet af Udlodningsmidler fra Ministeriet for Undervisning og Ligestilling, samt af Grundejernes Investeringsfond og Rødvig Kalk.

Artiklen er en del af temaet Bæredygtigt byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094