23948sdkhjf

Norden vil have fælles byggeregler – men ikke Danmark

Byggevareproducenter bruger mange ressourcer på at tilpasse deres løsninger på tværs af de nordiske markeder.

Derfor ønsker de nordiske lande med Sverige i spidsen nu at harmonisere bygningsreglementer og -standarder. Men Danmark vil ikke være med.

Det oplyser transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i en mail til Ingeniøren:

- Danmark er ikke med i den fælles erklæring om harmonisering af byggeregler og standarder i Norden, fordi Danmark på byggevareområdet følger et EU-spor med fokus på EU-harmonisering af standarder, skriver ministeren, som dog understreger, at dette ikke er ensbetydende med, at Danmark ikke bakker op om det nordiske samarbejde:

- Senere på året er Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen for eksempel vært ved et møde for de nordiske byggemyndigheder i København, som har til formål at udveksle erfaringer, videndele og at drøfte aktuelle problemstillinger på byggeområdet i nordisk regi. Der kan også være tilfælde, hvor et nordisk samarbejde vil kunne supplere eller fremme harmonisering på europæisk plan, skriver Ole Birk Olesen.

Øget harmonisering = færre omkostninger?
Ifølge en rapport fra Nordisk Innovation (2012) resulterer de nationale forskelle i byggeregler alene i Sverige i en meromkostning på 300-450 mio. kr. årligt.

Rapporten vurderer, at øget harmonisering vil kunne føre til et mere integreret marked for arbejde og produkter – og heraf færre omkostninger for bygningsejere, byggebranchen og den offentlige sektor.

- Norden skal være verdens mest integrerede marked for byggeri. Vi vil gøre det nemmere for virksomheder i Norden at bygge på tværs af landegrænser med det formål at sikre bedre og billigere byggeri i alle dele af Norden, udtalte Sveriges bolig- og digitaliseringsminister, Peter Eriksson, for nylig.

Det skete i forbindelse med et møde i Stockholm, hvor boligministrene i Sverige, Norge, Finland og Island udsendte en fælles erklæring.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094