23948sdkhjf

Byggeriet investerer for lidt i it

Ifølge Dansk Byggeri er den manglende digitale investeringslyst hos virksomheder i byggebranchen dybt bekymrende

Mens danske virksomheder generelt investerer mere og mere i it, går det den modsatte vej i byggeriet.

I Dansk Byggeri kalder direktør Michael H. Nielsen udviklingen for både overraskende og bekymrende.

En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der i gennemsnit for hver fuldtidsansat blev investeret 60.000 kr. i nyt it-udstyr og service i 2016 i de danske virksomheder.

En stigning på seks procent i forhold til året før.

Men i bygge- og anlægsbranchen gik det den modsatte vej. Her var it-investeringen pr. fuldtidsansat 11.600 kr. i 2016, et fald på næsten 19 procent på et år.

De samlede it-udgifter for bygge- og anlægsbranchen var på 876 mio. kroner i 2016, mod 12,7 mia. kr. hos højdespringeren Handel & Transport.

- Det er en foruroligende udvikling, som skal vendes. De virksomheder, der er effektive og produktive, klarer sig bedst og overlever på længere sigt. Investeringer i it i hele bygge- og anlægsbranchen bør sættes i vejret, siger Michael H. Nielsen.

Fokus på it-udvikling

Bygge- og anlægsbranchen har fokus på at tage ny teknologi i brug, ikke mindst blandt de større virksomheder.

Men interessen og investeringerne i de større virksomheder slår ikke igennem i tallene fra Danmarks Statistik:

De samlede investeringer i it-udstyr og service løb op i hele 57,6 mia. kr. i 2016. Mens bygge- og anlægsvirksomhederne investerede 877 mio. kr. i hardware, software og service i 2016 – et fald fra 1,1 mia. i 2015.

Dansk Byggeri har udpeget introduktion af ny teknologi til branchen som et strategisk fokusområde. Det sker blandt andet med initiativet BUILD 4.0, der skal understøtte udviklingen og brugen af it, deltagelse i den nye Teknologipagt og Dansk Byggeris årlige IT-messe.

Her arbejder man for, at ny teknologi kommer i spil i byggebranchens virksomheder, både i den måde det daglige arbejde bliver tilrettelagt på og i produktionen.

- Vi er markant under gennemsnittet, og investeringerne begynder at falde. Det er stik imod det, vi trode var virkeligheden. Og det er paradoksalt, fordi ambitionerne hos virksomhederne, ifølge vores analyse fra efteråret, er store.

BIM-tilbageholdenhed
Michael H. Nielsen konstaterer, at de store virksomheder fortsat investerer.

- Men det bekymrende er den brede underskov af små og mellemstore virksomheder sakker bagud. De koncentrerer sig om løsninger, der understøtter daglig drift som kalkulation, økonomistyring, materialeforbrug; men de er tilbageholdende med BIM og 3D, siger han.

Dansk Byggeri-direktøren mener, at de mindre virksomheder vil gøre klogt i at samarbejde med de serviceleverandører, som der kommer flere og flere af og som hjælper virksomheder, der ikke har så mange it-ressourcer.

- MT Højgaard, NCC eller Züblin kan vælge at investere stort, fordi de får pengene igen, men de små leverandører, der arbejder for forskellige hovedentreprenører, skal tænke sig godt om. Så ja, der er ved at opstå et A- og et B-hold digitalt set, mener Michael H. Nielsen.

Udviklingen overrasker
- Går vi tilbage til 2012 og betragter perioden frem til 2016, har it-investeringerne i byggeriet været svagt stigende frem til 2015, for så at falde i 2016. I samme periode har bygge- og anlægsbranchen oplevet en stigning i produktiviteten på 1,6 procent. Det er et usædvanligt og underligt modsætningsforhold.

- Normalt hænger øget brug af it sammen med stigning i produktiviteten. Det er altså andre forhold end nye digitale løsninger, der har fået produktiviteten til at stige i byggebranchen, siger Michael H. Nielsen.

Læs mere: Bygherren skal også være klar til it

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125