Dansk eksport vokser med 73 milliarder
Danmarks Eksportråd opjusterer sine forventninger til eksporten i 2011 og 2012. Dermed er Danmark godt på vej mod at indhente de 100 mia. kroner, der blev tabt under krisen.
Fremskrivningen indebærer, at vareeksporten i marts/april 2011 vil nå op over det niveau, som blev opnået før krisen i 2008.
Eksportrådets nyeste beregninger viser, at dansk vareeksport i løbende priser (eksklusive energi, skibe og fly) vil vokse med 7,1 % i 2011 og 7,5 % i 2012. Det svarer til en vækst i 2011 på 34 mia. kroner og i 2012 på 39 mia. kroner.
Svag udvikling i Vesteuropa
Væksten sker på grundlag af en moderat økonomisk vækst i Vesteuropa og en kraftigere økonomisk vækst i USA, Asien og Latinamerika:
- Den globale, finansielle og økonomiske krise har været hård for danske eksportvirksomheder. Ifølge den nye vurdering når vi først førkriseniveauet i forårsmånederne 2011. I de ca. 2½ år, hvor vareeksporten har ligget under førkriseniveauet, har vi mistet ca. 100 mia. kroner i indtægter, svarende til ca. 20 % af eksportværdien i 2008 i forhold til en situation, hvor vareeksporten havde ligget fladt på 2008-niveauet, siger Jacob Warburg, cheføkonom i Udenrigsministeriet og Eksportrådet.
Det er især regioner udenfor for Vesteuropa, som forventes at trække dansk eksport frem.
Kina og Hong Kong rykker
Særlig eksporten til Asien vurderes at vokse kraftigt i de kommende to år, og især eksporten til Kina og Hong Kong ser ud til at få en markant fremgang. Også eksporten til Latinamerika, USA og Rusland vil give betydelige løft i eksporten ifølge den nye eksportudsigt:
- Det er vores store eksportmarkeder i Vesteuropa, som trækker væksten i dansk eksport ned. Det skyldes relativt lave forventninger til den økonomiske vækst i mange europæiske lande, som indebærer, at efterspørgslen på danske varer vil være begrænset i de kommende år. Der er dog undtagelser – særlig Sverige og Polen – ser ud til at kunne trække en vækst over gennemsnittet, vurderer Jacob Warburg.
Det generelle billede er dog, at de største muligheder for kraftig vækst ligger udenfor det europæiske område.