23948sdkhjf

45 meter høje douglas-graner rykker ind på kongens slot

De skal dog lige tørre i halvandet år først.

De er over 45 meter i højden og omkring en meter i diameter.

30 douglasgraner fra Sønderskoven ved Silkeborg og Rold Skov i Himmerland bliver i disse dage fældet til et ganske særligt formål.

Granerne skal bruges til den storstilede restaurering og udbygning af Nyborg Slot på Fyn, hvor de kommer til at udgøre en markant del af konstruktionen i en ny genoprettet fløj på kongeslottet, hvor der også var en fløj i slottets storhedstid for knap 500 år siden.

- Det hører til sjældenhederne, at vi fælder nogle af vores kæmpestore træer, og det sker kun til helt særlige formål. Derfor passer vi nu godt på dem, og selvom vi nu fælder nogle af de store træer, vil der være store douglasgraner i skoven i mange år endnu I Naturstyrelsen er vi glade og stolte over at kunne levere træ til et nationalt klenodie som Nyborg Slot. Her vil det unikke træ blive en vigtig del af formidlingen af et stykke danmarkshistorie, siger skovrider Søren Hald fra Naturstyrelsen i Søhøjlandet.

Søren Hald understreger, at de allerhøjeste træer og træer, der er fredet på grund af deres helt særlige monumentale karakter, ikke vil blive fældet.

En tørretid på halvandet år
Træerne bliver fældet med motorsav, da de er for store til, at skovningsmaskinerne kan håndtere dem. Når træerne er fældet og opskåret, skal de lagres halvandet år under halvtag på savværket, før træet er klar til at blive brugt i byggeriet på Nyborg Slot.

- Nyborg Slot og Nyborg by har været et midtpunkt i det danske rige siden middelalderen, og når restaureringen og nybyggeriet er ved vejs ende, så står vi med et forståeligt monument af dansk og europæisk betydning.. Det er et helt enestående bygningsværk, som fortæller en utrolig vigtig del af vores fælles historie, og vi er derfor også glade for, at vi har fået adgang til noget af det bedste tømmer i Danmark til vores nye fløj på Nyborg Slot, siger projektchef Mads Falbe-Hansen, Slots- og Kulturstyrelsen.

Slots- og Kulturstyrelsen står bag det store byggeprojekt til over en kvart milliard kroner, der nu vil bidrage til forståelsen af Nyborg Slot og Nyborg by som en sammenhængende historisk helhed.

Om projektet

Projektet omfatter en restaurering og udvidelse af Nyborg Slot for i alt 351 mio. kroner, hvoraf 50 mio. kroner går til et særligt formidlingsprojekt.

Hensigten med det omfattende restaurerings- og byggeprojekt er at tydeliggøre og formidle Nyborgs unikke kulturarv som Danmarks middelalderlige hovedstad.

Projektet omfatter en meget væsentlig restaurering af det nuværende borganlæg samt etablering af en helt ny borgfløj, der skal rumme det nye formidlingscenter. Hertil kommer en ringmur, en ny broforbindelse til slottet og en forhøjelse af vagttårnet foran slottet fra de nuværende 10 meter til 22 meter .

Selve byggeriet sendes i udbud til maj 2018 med forventet byggestart tre måneder senere. Går alt efter planen, vil slottet stå klar til åbning i efteråret 2020.

Opgaven med at restaurere, tilbygge og nyfortolke Nyborg Slot er den største af sin art i Danmark i nyere tid og er blevet til i et partnerskab mellem Slots- og Kulturstyrelsen (45 mio. kr.), Nyborg Kommune (40 mio. kr.), Realdania (108 mio. kr.), A. P. Møller Fonden (108 mio. kr.) og Østfyns Museer. Hertil kommer et formidlingsprojekt på 50 mio. kroner, som skal rejses via fonde.

Projektet er udarbejdet af Cubo Arkitekter i samarbejde med JaJa Architects, Arkitektfirmaet Vilhelmsen, Marxen & Bech-Jensen, Schul Landskabsarkitekter, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma samt professor og arkitekt, Mogens A. Morgen.

Om Nyborg Slot

Nyborg Slot var fra 1200-tallet til 1500-tallet det betydningsfulde centrum for kongemagten i landet, og slottet var mødested for det middelalderlige parlament Danehoffet.

Slottet var på den tid et komplet fire-fløjet anlæg med et højt vagttårn, som gjorde det muligt at bevogtefragt- og skibstrafikken i Storebælt.

I midten af 1600-tallet mistede slottet sin betydning, og i de følgende århundreder blev hovedparten af slottet nedrevet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143