23948sdkhjf

Sådan får du lån i banken

Erhvervsorganisationer udgiv ny håndbog, der forklarer små virksomheder, hvordan de kan få lån i banken. Trods de gode tider føler 28 pct. af de mindre virksomheder sig stadig begrænset af manglende kreditmuligheder.
Virksomheder og banker kan ofte gå skævt af hinanden. Det er uhensigtsmæssigt. Ikke kun for virksomheden, men også for banken og resten af samfundet, der nyder godt af øgede investeringer i produktion og arbejdspladser.

Selvom det er blevet lettere at låne penge i bankerne i de senere år, er der ifølge en undersøgelse fra SMVdanmark, stadig 28 pct. af virksomhederne, der føler sig begrænsede, når det handler om at opnå kredit i banken.

For at løse det problem bør bankerne og virksomhederne forstå hinanden bedre.

Gode råd

Et par rådene fra den kommende bog på, hvad man skal have forberedt inden man går i banken:

1. Hold en god relation. Ring også til banken, når det går godt.
2. Forhandl, stil spørgsmål og krav.
3. Hav forretningsplanen klar
”Derfor har SMVdanmark, tidl. Håndværksrådet, FSR Danske Revisorer og Finans Danmark, bankernes organisation udgivet en lille håndbog – ”Sådan forhandler du med din bank”.

Den lille bog byder på en lang række gode råd om, hvordan man som virksomhed kan tilgå sin bank. Samtidig prøver den også at forklare virksomheder, hvordan verden ser ud fra bankens synspunkt.

”Det er helt klart vigtigt, at man husker banken er en forretningspartner, og at man forhandler med denne partner," siger administrerende direktør i SMVdanmark Ane Buch.

Der gives bl.a. anvisninger på, hvad man skal have forberedt inden man går i banken. Og virksomhederne opfordres til at sætte sig mål for banksamtalen, der ofte med fordel kan foregå med virksomhedernes revisor som bisidder.

Man kan også hente viden om virksomhedspant og andre former for pant – dog mangler mere information til virksomheder med immaterielle aktiver som f. eks. It-virsomheder og andre, der kun kan stille pant i f. eks patenter, IP-rettigheder og fremtidigt cash-flow baseret på kontraktsalg.


Om Håndbogen:

Sådan forhandler du med din bank er udgivet i et samarbejde mellem Finans Danmark, FSR - danske revisorer, og SMVdanmark . Publikationen findes fra tirsdag den 20. marts gratis som e-bog her:
www.finansdanmark.dk
www.fsr.dk
www.smvdanmark.dk
Banker vil i udgangspunktet gerne låne ud, men virksomhederne skal være godt forberedt, når de beder om driftskreditter, lån med videre. Der skal ikke kun være en vis egenkapital, banken har også brug for en forretningsplan og velunderbyggede budgetter. Det skaber troværdighed, og banken skal have en tro på dig og din idé, hvis en god aftale skal i hus,” siger administrerende direktør i Finans Danmark Ulrik Nødgaard i en kommentar til bogen.

Karaktersystem
Banker og kreditbureauer gør i høj grad brug af virksomhedens regnskaber til kreditvurdering.

Bankernes kreditvurdering resulterer i en karakter, som indgår i vurderingen af, om et lån kan tilbydes og på hvilke vilkår.

”Derfor er det vigtigt, at regnskab og de fremtidsplaner, virksomheden præsenterer for banken, hænger sammen. Virksomheden skal kunne forklare baggrunden for tallene i regnskabet og vise, hvordan de hænger sammen med de projekter, virksomheden er i banken for at låne til. Ingen låner penge ud med bind for øjnene, og det betyder, at virksomheden skal præsentere en realistisk plan for den fremtidige indtjening og dermed også evnen til at tilbagebetale et lån,“ siger administrerende direktør FSR - danske revisorer, Charlotte Jepsen.





Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093