23948sdkhjf

Danske arkitekter tegner CO2-neutral bydel i Norge

SLA er hovedarkitekten bag et forslag til en ny klimavenlig bydel i Trondheim.
Med arkitektonisk, urban og social nytænkning er det lykkedes at reducere udledningen af klimagasser med 70-90 % i den kommende bydel, ’Brøset’, der blev præsenteret i Trondheim mandag den 24. januar.

Bag projektet står et team af både arkitekter, byplanlæggere, forskere, ingeniører og bæredygtigheds-konsulenter og udgøres af SLA (landskab og strategi), Adept (arkitektur og urbanitet), Atkins (rådgivende ingeniør), LIFE (Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet) og Susturb (konsulent).

-Tidens usædvanlige udfordringer kræver usædvanlige løsninger. Derfor er vi gået sammen i et bredt dansk samarbejde om at skabe bæredygtige løsninger på verdens klimaproblemer, siger Lene Dammand Lund, adm. direktør i SLA, der er hovedarkitekterne bag forslaget.

Fra 14.000 til 3.000 kg CO2
Opgaven har været at designe en helt ny bydel, der lever op til den norske regerings meget ambitiøse klimamål: At få hver nordmand til at gå fra at bruge over 14.000 kg CO2 om året til under 3.000 kg.

For at nå målet har teamet arbejdet målrettet med infrastruktur, performative landskaber, mikroklima, biomasse, fællesbygninger og ny klimateknologi. Men opgaven kræver ikke blot arkitektonisk opfindsomhed. Den involverer også en helt ny måde at organisere hverdagslivet i ’Brøset’ på.

Forslag til at reducere CO2-udledningen involverer ofte sænkning af levestandard og fravalg af en række af det moderne livs goder. Men sådan behøver det ikke være, mener det danske hold. De foreslår i stedet at give folk bæredygtige tilbud, som er så attraktive, at en ændring til en klimaneutral livsstil vil opleves som et positivt tilvalg, frem for et nødvendigt fravalg.

Det enestående hverdagsliv
Det danske hold sammenfatter deres ideer i begrebet "Det enestående hverdagsliv", hvor den moderne, bæredygtige hverdag inkluderer byrum i arkitektonisk topklasse, billige økologiske madvarer, enestående sociale fællesskaber og attraktive måder at indrette sin dagligdag bæredygtigt på.

Eksempler på social nytænkning vil bl.a. være fælles økologisk frugt og grønt fra lokale gårde, et kreditsystem der giver rabat ved genbrug, kollektive sports- og fritidsaktiviteter i nærmiljøet og fælles hjemmearbejdspladser:

- Disse tilbud vil ikke blot betyde en langt bedre udnyttelse af vores ressourcer end hidtil. Det vil også resultere i en nemmere, bedre og billigere dagligdag for borgerne. Det enestående hverdagsliv vil give folk attraktive fordele ved at blive mere CO2-venlige. Vel at mærke ikke som tvang gennemtrumfet oppefra, men som et incitament, der udvikler sig indefra, siger partner Anders Lonka fra Adept.

Baggrund
Projektet i Trondheim er udbudt som en såkaldt ’parallelkonkurrence’, der er en mellemting mellem en konkurrence og et parallelopdrag. Gennem prækvalifikation har det danske konsortium vundet retten til at deltage i en parallelproces sammen med tre andre teams, herunder danske Cowi. Projekterne skal nu bedømmes af en jury, men en egentlig vinder kåres ikke.

Læs mere om projekterne på www.trondheim.kommune.no
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078