Se billederne: Toptjekkede træhuse på Lisbjerg Bakke
I den nyetablerede Jess Ingerslevs Gade i postnummer 8200 står 35 familieboliger og fem ungdomsboliger snart klar til indflytning.
Byggestilen er alt andet end traditionel efter danske forhold.
De seks nye boligblokke er bygget næsten 100 procent i træ. Samtidig får beboerne et hjem, hvor nytænkning og fleksibilitet er i højsædet. For eksempel får de mulighed for selv at montere nye vægge og indrette køkken efter behov.
- På lang afstand kan man se boligernes flotte og meget markante tagkonstruktion. Når man så kommer ind mellem husene er det skønt og mest af alt hyggeligt med de rå træfacader og nærheden mellem husene. Inde i boligerne bemærker man ret hurtigt det meget behagelige indeklima. Prikken over i’et er, at en del af boligerne har en udsigt, som man skal lede længe efter, siger Allan Werge, direktør for AL2bolig.
Design for adskillelse
De 40 boliger udgør tilsammen AL2Boligs afdeling 128 og udspringer af konkurrencen ”Fremtidens bæredygtige almene bolig”, som blev udskrevet af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Det er Tegnestuen Vandkunsten og Moe, der har tegnet projektet som et bud på et moderne dansk træhus.
Foruden selve fundamentet, samt en kerne af beton, er bygningerne designet som et firkantet skelet af træ. Hele byggeriet er DGNB Guld-certificeret og er det første fire-etagers træhus, som er opført i Danmark.
Bygningerne er beklædt med grantræ, som efterlades ubehandlet, så det får patina, som vejr og vind passer det. Efterhånden, som enkelte planker slides ned, kan de nemt udskiftes.
I det hele taget er byggeriet designet med tanke på, at enkelte komponenter og dele kan tages ud og repareres og siden genbruges samme sted - eller et nyt sted. Design for diassembly - eller design for adskillelse - som det hedder på moderne dansk.
Man kan endda udvide i højden uden de store problemer.
Artiklen er en del af temaet Bæredygtigt byggeri.