23948sdkhjf

Spansk entreprenør sagsøger staten for 80 millioner

Der er over 700 mio. kroner på spil i verserende voldgiftsager mellem teknikentreprenøren Inabensa og Bygningsstyrelsen over uenigheder på Niels Bohr Bygningen

Den spanske entreprenør Inabensa har rejst et krav på 80,1 mio. kroner mod Bygningsstyrelsen som kompensation for kontraktophævelsen i februar 2017 på Niels Bohr Bygningen, som virksomheden finder uretmæssig. Det oplyser Inabensa i en mail til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

"Som Inabensa Danmark tidligere har givet udtryk for, så er vi meget uenige i beslutningen om at ophæve kontrakten på Niels Bohr-projektet, som det var tilfældet i februar 2017. På den baggrund har Inabensa Danmark indgivet sagen for voldgiftsretten for at få afgjort, at ophævelsen af kontrakten var uberettiget og krav om kompensation på foreløbigt 80,1 mio. kroner plus moms", skriver den spanske virksomhed.

Erstatningskravet er ifølge Inabensa sendt den 20. december. Det er sket kort tid før, at der blev sendt et erstatningskrav på over en halv mia. kroner den anden vej.

Som Licitationen omtalte på hjemmesiden den 22. december, har Bygningsstyrelsen pudset Kammeradvokaten på den spanske entreprenør med et erstatningskrav på 625 mio. kroner.

Beløbet skal dække omkostninger til færdiggørelse, forsinkelses- og forstyrrelseskrav fra de øvrige entreprenører på pladsen samt et betydeligt krav for fejl og mangler, som Bygningsstyrelsen stiller Inabensa til ansvar for.

Der er altså optræk til juridiske slagsmål for over 700 mio. kroner på Niels Bohr Bygningen.

I slutningen af 2017 vurderede konsulentfirmaet Ernst & Young i en rapport, at byggeriet af Niels Bohr Bygningen går langt over budgettet på 1,6 mia. kroner og kommer til at koste 2,9 mia. kroner.

Kun krav mod Inabensa
Licitationen - Byggeriets Dagblad har i en mail spurgt Inabensa, hvordan entreprenøren forholder sig til kravet på 625 mio. kroner.

"Begge krav (på 80 mio. kroner og 625 mio. kroner, red.) bliver i øjeblikket behandlet af voldgiftsnævnet med hovedkontor i København, hvor vi vil reagere på de fremsatte krav til rette tid", lyder svaret fra den spanske entreprenør, der tilføjer, at "virksomheden fortsat vil arbejde hen imod målet om at forsvare sine interesser inden for rammerne af dansk lovgivning samt inden for de voldgiftsretlige procedurer i den indgåede kontrakt".

I rapporten fra Ernst & Young rejser konsulentfirmaet desuden en kritik af Bygningsstyrelsens håndtering af projektet og rådgiverne på Niels Bohr Bygningen. Over for fagbladet Ingeniøren oplyser projektchef Jørn-Orla Bornhardt, at der ikke er rejst sager mod andre end Inabensa.

Aarsleff og Bravida har siden overtaget Inabensas arbejde på byggeprojektet.

Kritisk rapport

Det 52.000 kvm-store universitets- og laboratoriebyggeri Niels Bohr Bygningen havde oprindeligt et budget på 1,6 mia. kroner, men det bliver langt dyrere

I november 2017 udgav Ernst & Young (E&Y) en kritisk rapport og vurderede den reelle udgift til at ende i omegnen af 2,9 mia. kroner

Transport-, Bygnings- og Boligministeren besluttede efterfølgende at overdrage ansvaret for færdiggørelsen til Vejdirektoratet, efter E&Y-rapporten satte spørgsmålstegn ved Bygningsstyrelsens evner til at styre projektet

Adm. direktør i Bygningsstyrelsen, Gyrithe Saltorp, fratrådte samtidig sin stilling

To voldgiftssager verserer mellem den spanske virksomhed Inabensa, der tidligere sad på vvs- og elinstallationsentreprisen, og Bygningsstyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109