23948sdkhjf

C.F. Møller og Orbicon bringer Randers tættere på Gudenåen

Nyt projekt skaber skybruds- og stormflodsbeskyttelse i Randers og styrker bynaturen ved Gudenåen.

Et klimatilpasningsprojekt i Vorup ved Randers skal løse byens klimaudfordringer ved at omdanne det nærtliggende naturområde, Storkeengen, til en offentlig naturpark.

Det er Vandmiljø Randers og Randers Kommune, der står bag projektet i samarbejde med et rådgivningsteam bestående af Orbicon, C.F. Møller Landscape og Geo.

Projektet er dimensioneret til at håndtere regnmængder, der som minimum svarer til en 100-års hændelse i 2050.

Klimatilpasning på naturens betingelser
Randers er, som mange andre byer verden over, truet af klimaforandringer. I Randers er udfordringen, at byen ligger lavt i forhold til Gudenåen og fjorden, og det er afsættet for byens samlede vision ”Byen til vandet”, hvor Storkeengen i Vorup er det første projekt, der realiseres.

Ved at etablere nye skybrudsveje gennem Vorup ledes regnvand fra tage, parkeringspladser og veje til Storkeengen, hvor det renses i rensebassiner udformet som naturlige vådengsarealer, inden vandet ledes videre ud i Gudenåen.

Samtidig vil et dige mellem Storkeengen og Gudenåen beskytte de lavtliggende dele af Vorup og naturområderne mod stormflod. Med diget skabes endvidere nye stiforbindelser mellem Randers midtby og naturområderne mod vest.

Endelig vil en stor kurvet træbro give adgang til ’hjertet’ af vådområdet med mulighed for ophold og naturfortællinger, mens man svæver frit over vådengen i det udspændte kravlenet. Broen fortsætter til en aktivitetsplatform langs Gudenåen og diget, og udvider dermed adgangen til naturen – og nye solnedgangspladser, ophalingsteder til kanoer og kajakker, pramdrageraktiviteter og bademuligheder.

- Storkeengen er et klimatilpasningsprojekt på naturens betingelser – også når det gælder projektets spildevandstekniske løsninger, der er udtænkt med henblik på at styrke vådengens natur, lyder det i beskrivelsen fra C.F. Møller.

Håber på opstart i 2018
For at Storkeengen kan blive realiseret, kræver det en række tilladelser og dispensationer. Derudover skal byrådet vedtage et tillæg til Spildevandsplanen.

Tidsplanen for projektet er endnu ikke fastlagt, men Randers Kommune og Vandmiljø Randers arbejder hen imod at kunne begynde anlægsarbejdet i løbet af 2018.

Forslaget er i offentlig høring frem til den 29. november.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079