23948sdkhjf

Lugtparagraf bliver: Aarhus-højhuse må sættes på pause

Forligskredsen bag ny planlov vil ikke ændre ’lugtparagraf’.

Den nye planlov, som regeringen fik vedtaget før sommerferien, har skabt problemer i Aarhus, hvor flere højhusbyggerier nu må sættes på standby.

Årsagen er, at der i et boligbyggeri skal kunne være åbne vinduer uden risiko for lugtgener fra virksomheder.

Den bestemmelse rammer hårdt i netop Aarhus, hvor der bygges massivt i nærheden af industrivirksomhederne på havnen, og derfor har lokale politikere lagt pres på Christiansborg for at få den nye lov justeret.

Ifølge JP Aarhus har erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) imidlertid i et brev til Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) slået fast, at der ikke er opbakning til at ændre ’lugtparagraffen’. Dermed kan der ikke vedtages nye lokalplaner, før kommunen har kortlagt omfanget af lugtproblemer på de enkelte matrikler.

- Byrådet kan ikke godkende planlægning i disse områder, før vi har fået udlagt såkaldte konsekvenszoner. Derfor er der også konkrete projekter, som i første omgang må bremses, siger Luise Pape Rydahl, leder af Center for byudvikling og mobilitet, Aarhus Kommune, til JP Aarhus.

Direktør Martin Busk fra udviklingsselskabet Bricks har tidligere anslået, at op mod 20 planlagt projekter i Aarhus bliver ramt. For Bricks’ vedkommende er der blandt andet tale om et højhus med boliger i 25 etager på Frederiks Plads, der nu må sættes i bero.

Ifølge Planlovens § 15 b. må en lokalplan ”kun udlægge arealer, der er belastet af lugt, støv eller anden luftforurening til boliger, institutioner, kontorer, rekreative formål m.v., hvis lokalplanen med bestemmelser om bebyggelsens højde og placering kan sikre den fremtidige anvendelse mod en sådan forurening”.

Jo højere op, man kommer i en bygning, desto større er lugtgenerne. Og ifølge den nye planlov skal der altså kunne være åbne vinduer uden risiko for lugtgener fra virksomheder i alle nye boliger.

Konsekvenserne af den nye planlov skal evalueres af Folketinget i 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188