23948sdkhjf

Icopal Pris-vinder skal en tur til Japan

Dette års vinder af den traditionsrige talentpris er inspireret af japansk arkitektur – og får nu mulighed for at studere den på nærmeste hold.

Der åbner sig nye, fascinerende muligheder, når en ældre lufthavn i Stockholm nedlægges. Det inspirerede Niklas Lindelöw fra Kunstakademiets Arkitektskole til et studieprojekt, som torsdag blev belønnet med Icopal Prisen 2017.

Og der er flere grunde til, at den nyuddannede arkitekt er glad og stolt over at modtage prisen:

- Det er rart, at mit projekt bliver anerkendt i en større kontekst, som ligger uden for uddannelsen. Det glæder mig også, at dommerkomitéen præmierer et projekt med en åben og afprøvende tilgang, hvor ikke alle problemer nødvendigvis er løst. Et projekt, der forhåbentligt bl.a. kan inspirere til bredere diskussioner af, hvilke typer af offentlige rum, vi ønsker i vores byer, og hvordan vi vil anvende tidligere industriarealer og inkorporere dem i byen, siger han i en pressemeddelelse.

Præmien er et rejselegat på 50.000 kroner, som Niklas Lindelöw vil bruge til at komme en tur til Japan for at studere japansk arkitektur:

- Jeg glæder mig meget til studieturen og er sikker på, at de oplevelser og erfaringer, jeg får undervejs, vil få indflydelse på mit arbejde mange år frem i tiden, siger han.

Et papir der er guld værd
Icopal Prisen blev stiftet i 1986 af Icopal i samarbejde med Kunstakademiets Arkitektskole og Arkitektskolen Aarhus. Prisen uddeles hvert andet år til særligt talentfulde arkitektstuderende. Blandt mange tidligere prisvindere kan nævnes David Zahle fra BIG og Mads Mandrup fra C.F. Møller.

- Prisen er kendt af mange i arkitektfaget og er helt klart god at have på cv’et, siger Niklas Lindelöw, der på længere sigt drømmer om at slå sig ned som selvstændig arkitekt sammen med gode venner. Han er i øjeblikket projektansat hos Johansen Skovsted Arkitekter i København.  

Hos Kunstakademiets Arkitektskole er rektor Lene Dammand Lund ikke i tvivl om, at prisen har stor betydning:

- Prisen er betydningsfuld i en tid, hvor alle nyuddannede står over for den massive opgave, det er at skille sig ud og gøre sig bemærket på et højt kvalificeret og konkurrencebetonet arbejdsmarked, hvor netop evnen til nytænkning og innovation er i høj kurs. Med Icopal Prisen – eller en nominering til samme – i bagagen får man ikke bare et betydningsfuldt selvtillidsboost, man får også papir på sine visionære og innovative kompetencer – og det er guld værd, siger hun.

Fra lufthavn til beboelse
Vinderprojektet er inspireret af en lokal debat om, hvad der skal ske med den mere end 80 år gamle lufthavn i stockholmbydelen Bromma, når den på et tidspunkt nedlægges.

Det drejer sig om et område, som er to kilometer på den ene led og mellem 400 og 800 meter på den anden. Nogle mener, at området skal bebygges så effektivt som muligt, mens andre er fortalere for at etablere et åndehul i storbyen.

Niklas Lindelöws forslag forbinder de to synspunkter. I hans projekt skal der bygges boliger langs lufthavnsarealet. Landingsbanen og græsarealerne fastholdes, som de er i dag, og åbnes op for offentligheden, så indbyggerne i Bromma selv kan beslutte, hvordan de vil bruge området.

 - Projektet indskriver sig i diskussionen om, hvordan man ønsker at omdanne lufthavne eller andre tidligere industriarealer til beboelsesområder. Disse områder har ofte en atypisk skala og interessant karakter, fx en særlig måde at sammenføje rum på, som jeg mener, man med fordel kan fastholde og videreudvikle for at undgå, at alle nye bydele ligner hinanden, forklarer Niklas Lindelöw.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093