Danmark er igen Europas bedste sted at drive forretning
Danmark er endnu engang det land i Europa, hvor det er nemmest at starte en virksomhed, viser en ny rapport med titlen "Doing Business" fra Verdensbanken.
Det skyldes blandt andet effektiviteten af den offentlige sagsbehandling. På erhvervsindekset overgås Danmark kun af New Zealand og Singapore.
Dermed har Danmark i en længere årrække ligget i toppen, og det glæder udenrigsminister Anders Samuelsen.
Den liberale minister hylder det offentlige systems effektivitet.
- Det er flot, at Danmark endnu en gang fastholder sin position på Verdensbankens toneangivende erhvervsindeks. Men det er vigtigt ikke at tro, at det er tilstrækkeligt at have en effektiv offentlig sagsbehandling.
- Hvis Danmark skal sikre sin position på den lange bane, må vi også sikre, at det bliver billigere at drive virksomhed i Danmark, siger Anders Samuelsen i en skriftlig kommentar.
Det er 15. gang, Verdensbanken udgiver rapporten, der måler ti parametre med størst betydning for virksomheder.
Det gælder blandt andet, hvor det er nemt at starte virksomhed, hvor hurtigt byggetilladelser håndteres, registrering af ejendom, adgang til kredit, skatteopkrævning og andet.
Der er dog masser af rum for forbedringer i forhold til at sikre gode vilkår for virksomhederne, mener udenrigsministeren.
- Danmark er i benhård konkurrence med udlandet om at tiltrække virksomheder, investeringer og kvalificeret arbejdskraft.
- Derfor skal vi hele tiden arbejde for at sænke omkostningerne og fjerne bureaukrati, så fremtidens store virksomheder lægger deres investeringer i Danmark og ikke vore nabolande, siger Anders Samuelsen.
På henholdsvis fjerde- og femtepladsen ligger Sydkorea og det delvist autonome Hongkong i Kina.
Dansk Industris erhvervsøkonomiske chef, Morten Grantzau Nielsen, er glad, men påpeger, at der er udeladt vigtige kriterier i undersøgelsen.
- Faktorer som omkostninger, hvor dyrt det er at drive sin virksomhed og det at investere er ikke med i undersøgelsen.
- Det er enormt vigtigt at have fokus på, at det skal være mere attraktivt at investere i nye maskiner. Og så skal virksomheder have nemmere ved at have adgang til den rette arbejdskraft, siger han.
/ritzau/