23948sdkhjf

Klumme: Finanslov i valgkampens skygge

Anders Hundahl, adm. direktør i Asfaltindustrien, ser nærmere på perspektiverne i den nye finanslov. Hvad betyder forliget for virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen?
Klumme af Anders Hundahl, adm. direktør, Asfaltindustrien

Regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne indgik mandag den 8. november en aftale om finansloven for 2011.

Mens arbejdsgiverne er forbeholdent positive hagler kritikken ned over regeringen fra fagbevægelsen. Valgkampen er i gang.

En række brancher indenfor byggeri og anlæg har udtalt sig om finansloven, så lad os se lidt på hvem der siger hvad.

Asfaltindustrien
Hos Asfaltindustrien synes vi, at der er alt i alt tale om et OK finanslovsforslag. Der er afsat 2,5 mia. kroner til at bygge en motorvej mellem Holstebro og Herning, og der er sat 150 mio. kroner af til ændring af infrastrukturen i ghettoområder.

Regeringen har også lyttet, når det gælder den forhadte multimedieskat og nedsat skatten for ægtefæller, såfremt de begge beskattes.

Endelig virker det fornuftigt, at pensionsmilliarder skal ud og arbejde i form af risikovillig kapital til iværksættere – det kunne være et fornuftigt skridt på vejen til at pensionsmilliarderne også kunne bruges til infrastrukturprojekter.

Til gengæld kunne vi have ønsket os, at staten i finansloven havde indarbejdet et incitament til at få kommunerne til at vedligeholde vejkapitalen bedre.

Dansk Industri
DI Transport, der repræsenterer alt fra lastbiler over havne til luftfart, hæfter sig også ved, at finansloven afsætter 2,5 mia. kroner til en motorvej. Projektet iværksættes dog først i 2013, når der er udarbejdet VVM og anlægslov.

Derudover bemærker man sig, at der indgår effektiviseringer i DSB, så kontraktbetalingen til DSB reduceres med 300 mio. kroner årligt fra og med 2011.

Og endelig peger man på, at VEU-godtgørelse og Statens Voksenuddannelsesstøtte (løntabsgodtgørelser ved medarbejdernes deltagelse i voksen- og efteruddannelse), reduceres fra 100 til 80 % af maksimale dagpenge, mens man ikke er synderligt imponerede af forhøjelsen af en praktikpladspræmie, som man alligevel ikke om virker.

Dansk Byggeri
Byggeriet anerkender den gode vilje i Finansloven, men savner ambitioner. Og også her så man helst en afskaffelse af multimedieskatten. Mens der til gengæld er tilfredshed med, at ekstra 5 mia. kroner til renoveringer og 500 mio. kroner til en nedrivningsordning.

Alt i alt mener byggeriet, at finansloven lige netop er bestået og roser – i modsætning til industrien – regeringen for at forhøje praktikpladspræmien fra 50.000 til 70.000 kroner.

Tekniq
VVS’ernes og elektrikernes organisation, Tekniq, glæder sig også især over de 5 mia. kroner til renovering.

Organisationen har regnet ud, at det vil skabe 11.000 ekstra job over de næste tre år, heraf 2.000 i installationsbranchen. Og tidspunktet er velvalgt, fordi der lige nu er ledig kapacitet.

- Ros til, at man tænker langsigtet og sørger for at renovere energirigtigt, så man reducerer energiforbruget i boligerne, understreger Tekniq, og minder om, at energi-effektiviseringer tjener sig selv hjem på få år.

Dansk Metal
Mens arbejdsgiverne således er forbeholdent positive overfor en lov, der skaber arbejdspladser i branchen, hagler kritikken ned over regeringen fra fagbevægelsen.

Det er endnu et slag i ansigtet på de ledige, siger 3F, og det er småtterier som slet ikke har den virkning, som Danmark har brug for, siger Dansk Metal.

Der er således ikke tvivl om, at med maksimalt et år til næste valg, ER valgkampen nu i gang – ikke alene i blandt politikerne men også blandt organisationerne, hvor arbejdsgiverne nu samler sig om blå blok, mens arbejdstagerne samler sig om rød.

Kilde: Asfaltindustrien

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141