’Lugtparagraf’ sætter Aarhus-projekter i stå
Den nye Planlov, som regeringen fik vedtaget før sommerferien, har sat et større antal boligprojekter i stå i Aarhus, skriver Århus Stiftstidende.
Avisen har talt med direktør Martin Busk fra udviklingsselskabet Bricks, der rammes hårdt af, at beregninger af eventuelle lugtgener fra virksomheder nu skal være med til at afgøre, hvor højt boligbyggeri må være.
- Jeg kender de første 10-20 projekter, der bare er sat i bero nu. Vi i Bricks er selv involveret i en håndfuld, der bliver ramt. Lige nu er alt sat i stå, indtil Planloven skal revideres igen i 2020. Vi kan ikke en gang gå i gang med at lave nye lokalplaner. Det er min klokkeklare opfattelse, at loven vil koste milliarder i tabte investeringer og arbejdspladser. Ikke mindst i byggebranchen og den industri, der leverer byggematerialer, siger Martin Busk.
For Bricks’ vedkommende er det blandt andet et boligbyggeri i 25 etager på Frederiks Plads, som bliver ramt, fordi lokalplanen skal vedtages med udgangspunkt i den moderniserede Planlov.
Ifølge Planlovens § 15 b. må en lokalplan ”kun udlægge arealer, der er belastet af lugt, støv eller anden luftforurening til boliger, institutioner, kontorer, rekreative formål m.v., hvis lokalplanen med bestemmelser om bebyggelsens højde og placering kan sikre den fremtidige anvendelse mod en sådan forurening”.
Jo højere op, man kommer i en bygning, desto større er lugtgenerne, og ifølge den nye Planlov skal der altså kunne være åbne vinduer uden risiko for lugtgener fra virksomheder i alle nye boliger.
Det er et problem i blandt andet Aarhus, hvor der bygges massivt på og i nærheden af industrivirksomhederne på havnen, og ifølge Århus Stiftstidende vil det konkret betyde, at Bricks’ højhus på Frederiks Plads må beskæres med 15 etager. Tilsvarende vil det betyde, at det 128 meter høje Lighthouse-byggeri vil blive 50 meter mindre, vurderer projektudvikler Rune Kilden.
Fra flere sider kritiseres Erhvervsstyrelsen for, at forslaget til en ændret Planlov blev sendt i høring henover påskeferien. I et af de blot 15 høringssvar, som Styrelsen modtog, skriver Foreningen af Byplanlæggere blandt andet:
- At høringen udsendes efter, at størstedelen af kommunedanmark må forventes at være gået på påskeferie (7. april kl. 18.30), og således strækker sig over en periode på 19 dage indeholdende 10 feriedage, er udtryk for manglende respekt for de instanser lovarbejdet vedrører og peger på et demokratisk underskud i lovgivningsarbejdet.