23948sdkhjf

Vandkunsten skal tegne ny bydel i Danmarks ældste by

Efter næsten 170 år i centrum af Ribe flytter jernstøberiet til erhvervsområdet i den nordlige del af byen. Det skaber plads til byudvikling.

Ribe Jernstøberis flytning fra Ribe bymidte til erhvervsområdet i Ribe Nord efterlader et stort og spændende byområde.

Det er uden sammenligning det største sammenhængende byudviklingsprojekt i Ribes historie, og torsdag den 12. oktober blev vinderen af konkurrencen offentliggjort.

Vinderteamet består af totalrådgiver Tegnestuen Vandkunsten, der har Schønherr, Dansk Energimanagement & Esbensen og Urban Creators med som underrådgivere.

Boliger til forskellige typer husstande
Konkurrencen om helhedsplanen for Jernstøberiet i Ribe er udskrevet af Ribe Jernindustri, Realdania og Esbjerg Kommune.

Vinderprojektet skaber rammerne for udviklingen af det nye bykvarter. Planen viser, hvordan kvarteret kan udvikles i naturlig forlængelse af den eksisterende by og samtidig kobles til det omkringliggende landskab.

- Vinderprojektet er virkelig flot og meget realistisk. Det vil give mulighed for at bygge boliger til forskellige typer husstande og dermed skabe basis for et afvekslende lokalt liv. Samtidig giver forslaget mulighed for byliv, der er tilknyttet Ribehallen og de pladser, som indgår i vinderprojektet. Der er også fin mulighed for at indpasse en dagligvarebutik i kvarteret, siger direktør Michael Boel Olesen fra Ribe Jernindustri.

Siden 1848 har Ribe Jernindustri været centralt placeret i byen, og virksomheden vil da også i fremtiden have sit hovedsæde i den historiske bygning i Saltgade.

Ribes struktur og historie
For at forstærke sammenhængen mellem det nye kvarter og den gamle bydel lægger vinderprojektet op til en blanding af lave og høje bygninger, der placeres let forskudt mellem hinanden.

Sammen med en række indbyggede åbninger og indsnævringer skal det skabe et varieret kvarter med små kroge og pladser, hvor det er hyggeligt at færdes og mødes.

- Det er et meget flot og velgennemført vinderprojekt, som udviser den respekt for omgivelserne, som er helt afgørende i nordens ældste by. Det er en plan, der sørger for, at Ribes fysiske struktur og historie lever videre i et helt nyt bykvarter. Det styrker Ribes attraktivitet både som bosætningsby og turistby, siger Lars Autrup, der er projektchef i Realdania.

Som del af planen etableres et grønt bælte af træer og buske rundt om og langs bykvarteret. Her kan byens borgere og gæster gå tur og kigge ud over marsken, eller de kan slå vejen ind på det nye kvarters gader og stræder, der anlægges med inspiration fra gaderne i middelalderbyen.

Vinderforslaget skal nu viderebearbejdes, og der skal findes finansiering til en realisering af helhedsplanen.

Foruden Vandkunstens team har to teams anført af henholdsvis Effekt og Transform deltaget i konkurrencen om helhedsplanen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094