23948sdkhjf

Skybrudstrussel sætter fart på byudvikling

En 700 meter lang kileformet park skal lede skybrudsvand fra bymidten til havnen i Haderslev.

For lige under to år siden besluttede Haderslev Byråd, at man ville løse aktuelle klimaudfordringer gennem byudvikling.

Nu er masterplanen vedtaget, og de første synlige tegn dukker op i disse dage.

- Vi har ikke tiden med os i et projekt som dette. Hvornår kommer det næste skybrud og oversvømmer området? Det kan vi naturligvis ikke svare på. Derfor har vi fra dag ét haft fokus på at komme i gang med arbejdet. Alligevel har vi på den korte tid fået en rigtig god masterplan for området, der, udover at løse problemerne med regnvand, også gør området meget attraktivt for både nuværende og kommende borgere og erhvervsdrivende, siger borgmester H. P. Geil i en pressemeddelelse.

Park, regnvandshåndtering og boliger
Bag masterplanen står arkitektfirmaet Urban Power, det tidligere BCVA, der sammen med Orbicon og Rambøll har skabt en 700 meter lang kileformet park til at lede skybrudsvand fra bymidten til havnen.

Fakta om Jomfrustien

Masterplanen dækker ca. 25 hektar og spænder fra Nørregade i bymidten til Honnørkajen i det nye havneområde.

Planen giver mulighed for bygge 70.000 kvm., heraf 60.000 kvm. boliger.

Den centrale regnvandspark skal kunne rumme op til 10.000 kubikmeter.

Områdets første bygning bliver biografen Kosmorama, der står klar i 2018.

I november indvies en supercykelsti, der fører tværs igennem Jomfrustiområdet.

Urban Power har tegnet masterplanen med Orbicon som underrådgiver på klimatilpasning og Rambøll som trafikrådgiver.

- Frem for at grave pengene ned ved at bruge ressourcer på traditionelle kloakløsninger, får bydelen nu en park, som kan klare problemerne på overfladen. Parken kan langt det meste af tiden bruges rekreativt, men ved kraftige skybrud, vil det være parken frem for byen, der oversvømmes. Samtidig får bymidten merværdi i form af et attraktivt blåt og grønt parkrum, der kickstarter udviklingen af de omkringliggende grunde, siger Arne Cermak Nielsen, der er arkitekt og partner i Urban Power.

Masterplanen dækker et byområde på 25 hektar og kan bebygges med i alt 70.000 kvadratmeter, hvoraf de 60.000 kvadratmeter er tiltænkt boliger. Der bliver plads til både tæt-lave familieboliger, seniorbofællesskaber i små byhuse eller lejligheder direkte ud til parken.

Trafikken er ikke helt ude af området, da Jomfrustien fortsat vil være områdets trafikale pulsåre, men vejstrækningen bliver beggrønnet og genetableret som promenade langs parken.

Forsyningsselskab er med
Konceptet for klimatilpasningen er at danne en lavtliggende park, som i tilfælde af skybrud kan lede regnvandet ud i havnebassinet. Denne form for synlig klimasikring er økonomisk mulig, fordi kommunens forsyningsselskab Provas er med i projektet.

- Som forsyningsvirksomhed er vi naturligvis begrænsede af reglerne for medfinansiering af klimaprojekter, og nye projekter skal passe ind i forhold til planlagte renoveringsprojekter. Netop Jomfrusti-projektet passer flot ind i den ramme. Vi kan påbegynde flere stærkt tiltrængte kloakrenoveringer i området og samtidig klimasikre bydelen. Dermed kan vi i fællesskab med kommunen løse flere udfordringer i området og bidrage til et smukkere og mere bæredygtigt byrum i Haderslev. Vi er stolte af at være med til at byudvikle Haderslev, siger bestyrelsesformand i Provas, Kjeld Thrane.

Byggeriet af en ny biograf er i gang, og om en måneds tid kan kommunens første supercykelsti, der fører gennem Jomfrustiområdet, indvies.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078