Dansk gennembrud for hollandsk facadekoncept
I fremtiden skal byggeriet tage stilling til, om facadeplader skal monteres mekanisk eller limes fast. Mefa Nordic har introduceret teknologien, som bl.a. bruges til KPMG-domicilet på Frederiksberg.
Det var indehaver Bjarne Juul Andersen fra Mefa Nordic også, da han i 2007 for første gang hørte om monteringsmetoden, der er udviklet af hollandske Tweha:
- Traditionelt har vi arbejdet med mekanisk ophæng, og umiddelbart virker det jo langt mere holdbart at bolte elementerne fast frem for at klæbe dem op. Men efterhånden som jeg satte mig ind i det, fandt jeg ud af, at det er en fuldt gangbar løsning, siger Bjarne Juul Andersen.
Gennembrud i København
Bjarne Juul Andersen blev hurtigt så begejstret for teknologien, at han kontaktede Tweha for at bringe teknologien nordpå til det danske marked.
De to virksomheder fik en aftale på plads, og i 2008 fik Vejle Fjord Sanatorium som det første byggeri herhjemme monteret facader efter Twehas metode.
Siden er en lille håndfuld byggerier føjet til referencelisten, og sidste år nåede Mefa Nordic lidt af en milepæl, da brandmyndighederne i København godkendte teknologien til byggerierne af Copenhagen Bio Science Park (Cobis) og KPMG’s nye domicil på Frederiksberg.
Arkitekter hader synlige skruer
Der er ikke tale om nogen verdensnyhed i byggebranchen. Faktisk har Twehas metode været anvendt på det hollandske marked gennem mere end 20 år.
Teknologiens store force er, at der kan anvendes tyndere plader, og dermed bliver facaden lettere. Eksempelvis kan facadesten produceres på anlæg til gulvfliser, hvilket minimerer udgifterne til produktion, transport og montage:
- Vil bygherren have granit på facaden, kan tykkelsen på pladerne reduceres fra 30 > til15 mm, og da man samtidig går fra boring af huller til oplimning, bliver arbejdsprocessen hurtigere, forklarer Bjarne Juul Andersen, som også har et håndgribeligt salgsargument klar til arkitektbranchen:
- Arkitekter hader synlige skruer. Med denne metode kan man blande materialer som natursten, glas og på det samme underlag, og det giver større mulighed for at tænke kreativt, siger han.
Skepsis er ved at være forduftet
Seneste projekt på referencelisten er Vestas’ nye hovedkvarter i Århus, hvor man i denne uge påbegynder monteringen af cirka 5.000 m² engelsk skifer.
Byggeriet var oprindeligt foreskrevet med 30 mm. mekanisk ophængte plader, men en efterfølgende kalkulation viste, at man ved at skifte monteringsmetode kunne nøjes med plader på 15 mm. Det har reduceret både pris og tidsforbrug betydeligt, fortæller Bjarne Juul Andersen.
Både på Vestas-projektet og de andre byggerier har det krævet en vis indsats at overbevise rådgiverne om Tweha-teknologiens fordele. Men Mefa Nordic har hver gang efterladt så positivt et indtryk, at rådgiverne gerne tager erfaringerne med til nye opgaver.
Bjarne Juul Andersen tror derfor på, at branchens indledende skepsis over for konceptet snart vil være overvundet:
- Det er altid op ad bakke, når vi selv skal ud at sælge produktet. Det er noget nemmere via tredjemand, hvor folk får en aha-oplevelse. Og det er der efterhånden en del, der har fået, siger han og tilføjer, at introduktionen af limmetoden ikke er ensbetydende med et farvel til de mekaniske montagesystemer.
Fakta om teknologien
• Systemet indeholder tre limtyper til henholdsvis stenmaterialer, glas samt eternit/træ/stål.
• Dobbeltklæbende tape anvendes til at fastholde pladerne på de underliggende konstruktioner, alt imens limen hærder. Den tredje komponent i systemet er et afvaskningsmiddel.
• Mefa Nordic opererer med en sikkerhedsfaktor på > 10 i forhold til pladens vægt, og når det gælder naturbelastninger – først og fremmest vind – sikrer virksomheden sig minimum fire gange i forhold til den reelle last. Limen er meget stærk, og opklæbningen overfører lasten til underkonstruktionen over et stort areal.