23948sdkhjf

Kæmpetelt skærer tre måneder af byggetiden

Bygherre og hovedentreprenør på stort Bispebjerg-byggeri er begejstrede over udbyttet af totaloverdækning på byggepladsen.

Det 32 meter høje, hvide telt, der har dækket byggepladsen på Bispebjerg Hospital i lidt over et år, er netop taget ned.

Tilbage står en bygning, der er blevet skånet for nedbør og vind i første fase af byggeprocessen, indtil bygningen var tæt. Og det gør en forskel:

- Det er en helt anden måde at bygge på. På grund af overdækningen kan vi skære tre måneder af tidsplanen. Men den største forskel er den kvalitet, vi står med nu, og som vi kommer til at levere, når bygningen er helt færdig til næste år, siger Ronan O’ Reilly, seniorprojektleder hos Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

Den 10.000 kvadratmeter store laboratorie- og logistikbygningen opføres af Per Aarsleff A/S i hovedentreprise. Her er projektchef Bert van der Plaat enig i, at investeringen i totaloverdækning har været en stor gevinst:

- Vi har ingen overraskelser oplevet i forbindelse med vind og vejr, mens vi har bygget råhuset. Facadeelementer har vi for eksempel monteret i al slags vejr, fordi vi ikke har skullet tage hensyn til vind på kranen, og tagdækkerne har i nogle faser sparet flere timer om dagen, fordi de har været beskyttet mod regnen, siger Bert van der Plaat.

En udfordring at få entreprenørerne med
Ifølge Ronan O’ Reilly er det blot tredje gang i Danmark, at en bygning opføres under en totaloverdækning som denne, hvor indbyggede kraner dækker alt løftebehov i forhold til råhuset og facademontage.

- En del af udfordringen i starten var at sælge idéen til entreprenørerne og få dem til at byde på opgaven. Jeg må indrømme, at jeg selv var lidt i tvivl, om det kunne lade sig gøre at bygge laboratorie- og logistikbygningen med de to traverskraner, der kører på skinner under taget, i stedet for med en eller flere tårnkraner, siger Ronan O’ Reilly.

Bert van der Plaat fortæller, at den største bekymring gik på, om det kunne lade sig gøre at komme rundt om bygningen, når facaderne skulle monteres:

- Men det har ikke været noget problem. Traverskranerne har krævet, at vi har skullet tænke os om på en anden måde og planlægge mere og gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Det har til tider været snært, men der er lykkedes, siger Aarsleffs projektleder.

Fedt at gøre noget, som få har gjort før
Laboratorie- og Logistikbygningen forventes at stå klar i sommeren 2018, hvor funktionerne testes frem mod ibrugtagning i efteråret samme år. Indtil da er der en masse indvendigt arbejde, der skal udføres, ligesom bygningen stadig mangler at få monteret solafskærmning på facaden.

Ronan O’ Reilly er rigtig godt tilfreds med forløbet, der i sidste ende giver ham mere tid til at teste bygningens funktioner og aflevere en bygning af høj kvalitet, som fungerer fra dag ét. Det kan blandt andet lade sig gøre, fordi råhuset har været tørt i hele byggeprocessen, og arbejdet med gipsvægge, installationer og malerarbejder er gået i gang tidligere end ellers.

- Man kan ikke fjerne risici i forhold til vejr og vind. Men man kan styre dem, og det har vi gjort, siger seniorprojektlederen, mens Bert van der Plaat understreger, at det gennemgående har været en positiv oplevelse at bygge under overdækning:

- Håndværkerne har dog følt det koldere om foråret og varmere om sommeren inde på byggepladsen, og så bliver det hurtigere dunkelt derinde, når mørket falder på. Til gengæld generer vi så naboerne mindre med vores lys og lamper. Alt i alt har det været spændende at prøve. Og fedt at gøre noget, som få har gjort før, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093