Store bygherrer vil have lavenergi
Over halvdelen af de største danske byggeprojekter i 2010 er energieffektive og overstiger kravene i bygningsreglementet. Det viser en ny undersøgelse fra MT Højgaard.
Især erhvervsbyggeriet fører an, og blandt eksemplerne er det kommende KPMG-domicil, som MT Højgaard selv er ved at opføre ved Flintholm Station.
Her viser beregninger, at KPMG for en merpris på 6 mio. kroner – svarende til 1 % af byggesummen – kommer til at spare 0,5 mio. kroner årligt på sit energiforbrug.
Begrænser ikke mulighederne
Hvor det primære energiforbrug i en standard nybygning er godt 95 kWh/m2 pr. år, bliver energiforbruget i KPMG Flintholm blot 69 kWh/m2 pr. år, fordi bygningen er energioptimeret til klasse 2.
55 % af det sparede energiforbrug relaterer sig til en lavere elregning, svarende til 0,31 mio. kroner årligt, mens 45 % skyldes mindre varmeforbrug, svarende til en besparelse på 0,18 mio. kroner. Det giver altså en årlig besparelse på 0,5 mio. kroner:
- Eftersom energieffektivt byggeri i dag er veludviklet, har beslutningen om at bygge energieffektivt ikke begrænset vores muligheder for at udforme bygningerne, som vi ville, siger direktør Søren Sønderholm fra KPMG.
Satsning på lavenergi
Hos MT Højgaard er man for alvor begyndt at satse på at bygge energieffektivt. Det sker med en forventning om, at markedet er i vækst:
- I en tid hvor det er svært at skaffe finansiering, er det jo et godt argument over for banken, hvis renoveringen i sig selv finansierer det hele eller en stor del af arbejdet, og vi får endnu mere at lave, siger John Sommer, sektionsdirektør i MT Højgaard.
For at understøtte satsningen på energieffektivt byggeri har MT Højgaard lanceret et frit tilgængeligt beregningsværktøj på sin hjemmeside. Her kan kommende bygherrer hurtigt se, hvor meget der kan spares ved at stille ekstra skrappe energikrav i forbindelse med bygningsrenovering.
Stort potentiale i renoveringsmarkedet
Selvom det primært er markedet for energirigtigt nybyggeri, der rykker for tiden, kan det potentielle marked for energirenovering vise sig at være meget større.
Det kræver dog, at kunderne får øjnene op for, at det kan betale sig at renovere energieffektivt. Lykkes det, vil markedet alene for energieffektiv renovering komme til at udgøre en betydelig del af alle renoveringsopgaver, vurderer John Sommer:
- For bygherre er totaløkonomien afgørende. Hvis man står over for at renovere eller opføre en ejendom, skal man derfor altid undersøge, om ikke der er mulighed for at få finansieret en del af sin renovering i form af ekstra energibesparelser, siger han.