23948sdkhjf

Igen masser af påbud til landets byggepladser

242 byggepladser havde onsdag besøg af Arbejdstilsynet, som i alt uddelte et tilsvarende antal påbud. 95 byggepladser slap gennem dagen uden løftede pegefingre.
Onsdagens byggepladsrazziaer iværksat af Arbejdstilsynet gav på ny et stort negativt udbytte.

Det viser i høj grad, at der er behov for kontrollerne, og hos Dansk Byggeri bifalder man derfor også Arbejdstilsynets indsats:

- Vi ser desværre stadig en række overtrædelser af lovgivningen. Derfor er det glædeligt, at Arbejdstilsynet har intensiveret kontrollerne, siger arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen.

Behov for øget kontrol af bygherren
Det er tredje gang i år, at tilsynet rykker ud på arbejdspladserne, og denne gang har der været fokus på livsfarligt arbejde, tunge løft og vinterklargøring.

Normalt bliver givet godt 150 påbud ved denne form for aktioner. Samtidig gives der kun omkring 10 påbud til bygherrer og de projekterende, som er dem, der har ansvaret for at planlægge sikkerheden.

Derfor mener Mette Møller Nielsen, at det er vigtigt også at øge kontrollen af bygherrer og de projekterendes arbejde. For ulykkerne sker netop ofte på grund af dårlig planlægning, vurderer hun:

- En øget kontrolindsats overfor bygherrer og de projekterende vil helt klart have en gavnlig effekt, fordi de ifølge lovgivningen har et klart ansvar for planlægning af sikkerheden, lyder det fra arbejdsmiljøchefen.

Snyder for at give bedre tilbud
Det er dog ikke kun dårlig planlægning, der ligger til grund for ulykkerne. Der findes også eksempler på virksomheder, der snyder eller på anden vis sjusker med sikkerheden:

- Nogle steder tages der for mange chancer i dagligdagen. Desuden er det jo sådan, at virksomheder, der snyder med sikkerheden for at kunne give et bedre tilbud på en opgave, ikke bare snyder konkurrenterne, men også snyder deres egne medarbejdere, som har krav på at kunne komme sikkert hjem fra arbejde hver dag, siger Mette Møller Nielsen.

Skat med ind i kampen
Med på onsdagens aktion var i øvrigt også ansatte fra Skat. Deres opgave var at kontrollere, om der foregår sort arbejde eller anden form for socialt snyderi, ligesom de udenlandske arbejdere er blevet kontrolleret:

- Vi kan kun bifalde, at Skat nu for alvor går ind i kampen mod sort arbejde og andre former for snyderi. Byggebranchen er en branche, som har tiltrukket en del udenlandsk arbejdskraft. Men alle skal følge reglerne – både skatteregler og arbejdsmiljøregler – uanset om man kommer fra Kolding eller Krakow, slutter Mette Møller Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065