23948sdkhjf

Rapport dumper tagkonstruktioner

Knap 5.000 tage kollapsede eller fik skader sidste vinter. En ny rapport konkluderer nu, at ingen af de undersøgte tage levede op til bygningsreglementets konstruktionskrav.
Rapporten, der er udarbejdet af Dansk Standard, konstaterer, at alle de undersøgte bygninger havde væsentlige konstruktionsmæssige mangler.

De levede således hverken op til de daværende eller de nuværende konstruktionskrav:

- Hovedårsagen til kollapsene viser sig at være forkert opførte bygninger – både i form af udførelsesfejl og beregningsfejl. Hvis en bygning med fx manglende vindafstivning er af nyere dato, kan bygningsejeren rette erstatningskrav mod den, der har opført bygningen eller foretaget forkerte beregninger, siger Finn Lauritzen, direktør i Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Han oplyser, at styrelsen i løbet af efteråret vil udarbejde informationsmateriale til landmænd, andre bygningsejere og kommunerne om, hvordan de kan sikre deres bygninger.

Kravene strammes
Som følge af undersøgelsen vil Erhvervs- og Byggestyrelsen nu stramme konstruktionskravene for at sikre bygningerne mod eventuelle større snemængder i fremtiden:

- Tagkollapsene skyldes ikke, at bygningsreglementet har været for slapt. Men da vi ikke kan udelukke risikoen for endnu større snemængder i fremtiden, skærper vi nu på enkelte punkter kravene yderligere, forklarer Finn Lauritzen.

Fakta
• Forsikringsselskaberne har registreret omkring 4.985 skader til en forsikringssum på omkring 740 mio. kroner. Til sammenligning medførte orkanen i december 1999 forsikringsskader for ca. 14 mia. kroner.

• Geografisk har skaderne primært ramt det nordlige Jylland.

• De skadede konstruktioner er primært opført i perioden mellem 1972 og 1998.

• De større konstruktionsskader er primært sket på landbrugsbygninger (84 %).

• De to hovedgrupper af skadede konstruktioner er: Nyere træspærkonstruktioner med store spændvidder (over 10 meter i spænd) og stålrammer af oftest ældre konstruktioner.

Regler og Ansvar
• Reglerne om snelast er fastlagt i de såkaldte Eurocodes med tilhørende nationale annekser, som der henvises til i bygningsreglementet.

• Uanset bygningens alder og udførelse har ejeren ansvaret for at bygningen er forsvarlig. Er man i tvivl, bør man kontakte fagfolk for deres vurdering.

• Bliver kommunen bekendt med, at der fx er så meget sne på taget af en bygning, at det medfører fare for tagkollaps, kan kommunen give bygningsejeren påbud om enten at fjerne sneen fra taget eller at rømme bygningen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078