23948sdkhjf

Mobbende mestre knækker svendene

Knap en tredjedel af psykologerne i en ny undersøgelse angiver, at konflikter, vold, mobning eller chikane fra ledere har gjort ansatte syge af stress.
Det står tilsyneladende skidt til med det psykiske arbejdsmiljø og forholdet mellem ledere og medarbejdere på mange arbejdspladser.

Det viser en undersøgelse blandt knap 800 psykologer, som TeamArbejdsliv har udarbejdet for 3F og Dansk Psykolog Forening, skriver Fagbladet 3F.

29 procent af psykologerne vurderer, at krænkende adfærd i form af “konflikter, vold, mobning eller chikane” fra ledere har været en medvirkende årsag til, at deres klienter er blevet syge af stress.

Ulla Sørensen, der er ansvarlig for 3F's arbejdsmiljøpolitiske arbejde, er rystet over omfanget.

- Det er desværre ikke nyt for os i 3F, at der er problemer med krænkende adfærd på arbejdspladserne. Men jeg er rystet over, at der er så mange, der har oplevet så krænkende adfærd, at de efterfølgende har behov for at gå i behandling med stress, siger Ulla Sørensen og uddyber:

- Det er ledelsen, der har ansvaret for at forhindre krænkende adfærd blandt medarbejderne eller mellem ledelsen og medarbejderne, siger hun.

Formand for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Mathiasen, mener ikke, at det ud fra undersøgelsen kan konkluderes, at krænkende ledere er et udbredt fænomen. Dels er spørgsmålet, om hvorvidt den krænkende adfærd fra ledere har spillet en rolle for deres klienters udvikling af stress, kun et ud af mange spørgsmål til psykologerne i undersøgelsen. Dels er stress ofte et kompliceret samspil af mange faktorer for den enkelte person, påpeger hun.

- Samtidig er der mange nuancer og et stort spænd i begrebet krænkende adfærd. Man kan opleve at blive krænket af en anden person, uden at den anden person egentlig opfører sig krænkende. For eksempel hvis en kollega får en opgave, som man gerne selv ville have haft, siger Eva Secher Mathiasen.

- Men tallene giver selvfølgelig anledning til opmærksomhed. Og hvis der er nogen, der udsættes for vold, chikane eller mobning på deres arbejde, er det selvfølgelig meget alvorligt, understreger hun.

I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) kan man ikke genkende billedet af, at mobning, chikane eller vold på arbejdspladsen er udbredt på det danske arbejdsmarked.

- Mobning, chikane og vold hører ingen steder hjemme på arbejdspladsen. Og bliver du udsat for vold, er det en strafferetlig sag. Men vi oplever ikke, at der er et udbredt problem med voldelige ledere ude på virksomhederne, siger arbejdsmiljøchef Christina Sode Haslund (DA).
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078