23948sdkhjf

Prisvinder kombinerer tre kendte teknologier

Troldtekt, WindowMaster og Consolis vinder Elforsk Prisen for nyudviklet ventilationsløsning.

Forsknings- og uddannelsesminister Søren Pind kunne i går på Energiens Topmøde kåre vinderen af Elforsk Prisen 2017.

Det blev en bedre og billigere køling og ventilation til kontorer og institutioner, der løb med prisen.

Bag løsningen står Troldtekt, WindowMaster og Consolis, der sammen med Aalborg Universitet og Southwest Jiaotong University fra Kina, har udviklet og dokumenteret den grønne løsning, der giver lavere energiforbrug og bedre indeklima.

Kombination af kendte teknologier
Vinderprojektet bærer det komplicerede navn "Naturlig køling og ventilation via diffus loftindblæsning og termoaktive konstruktioner".

Deltagerne har kombineret tre kendte teknologier og udviklet et helt nyt produkt, der allerede kan købes.

Projektleder Per Heiselberg fra vinderholdet forklarer, at moderne kontorbyggeri opføres med markant lavere varmeforbrug end tidligere. Til gengæld er der et betydeligt behov for køling selv om vinteren.

- Vi har kombineret tre kendte teknologier – naturlig køling/ventilation, diffuse loftplader og termoaktive betondæk. Til sammen giver de tre elementer et nyt system, der reducerer energiforbruget til køling. Om sommeren kan de aktive betondæk opsamle varme om dagen og afkøles om natten, fortæller Per Heiselberg, der er professor på Aalborg Universitet.

Solcelledrevet OLED løsninger til byrummet
Udover selvfølgelig vinderholdet var også to andre projekter nomineret til prisen.

Et af dem var projektet Solcelledrevet OLED løsninger til byrummet.

Det drejer sig om DTU Fotonik, der sammen med DTU Elektro, AKJ Inventions, Out-sider og Modelmager, har udviklet en energieffektiv konverter, der baner vej for belysningsløsninger med solceller, batterier og lysdioder.

- Vi har udviklet en teknologi, der gør det muligt at kombinere solceller, batterier og lysløsninger med LED og den næste generation belysning: OLED. Konkret drejer det sig om en kasse med effekt-elektronik – en konverter – der omformer strøm fra solceller til LED- og OLED-lys via et batteri. Omformningen sker næsten uden tab af energi, selv i situationen med svagt sollys for eksempel på grund af skygger, forklarer projektleder Peter Behrensdorff Poulsen fra DTU Fotonik.

Produktet kan allerede nu bruges af danske og udenlandske virksomheder i deres produkter til byrum og andre steder, hvor der er behov for kabelfri løsninger.

Energieffektiv belysning gennem fotorealistisk realisering
Sidste nominerede projekt til Elforsk Prisen 2017 er projektet Energieffektiv belysning gennem fotorealistisk realisering.

Det er blevet til i et samarbejde mellem SBi/Aalborg Universitet, Dansk Center for Lys, Henning Larsen Architects og Rambøll.

- Sammen med Dansk Center for Lys og to rådgivere har vi udviklet en række redskaber for hele den danske lysbranche, så de på videoudstyr kan se, hvordan konkrete energieffektive belysnings-løsninger kan se ud, forklarer projektleder, professor Marc Fontoynont fra SBi under Aalborg Universitet.

Fotorealistisk visualisering er allerede i brug og kan hjælpe arkitekter, ingeniører og andre med at vælge den løsning, som er mest hensigtsmæssig ud fra en samlet vurdering af energieffektivitet og brugerkomfort.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125