IF-konkurs: Civilret giver medhold til rumænere
Tidslinje: Sagen om IF Groups rumænske ansatte25. november 2016: 3F rejser et krav på 15 millioner kroner mod IF Group for brud på overenskomsten med en række ansatte af rumænske herkomst. Beskyldningerne går blandt andet på underbetaling og manglende overtidsbetaling. 12. december 2016: 3F nedsætter sit krav mod IF Group til 3,2 mio. kr. på vegne af nu 17 nuværende og tidligere ansatte af rumænsk herkomst. 8. januar 2017: Nordjyllands Politi beder SKAT om at undersøge IF Group for mulig skattesvindel. Det sker, efter at politiet har modtaget flere rumænske ansattes beretninger om, at de i 2015 og 2016 skulle betale penge tilbage i løn til en medarbejder hos IF Group. 12. januar 2017: 3F politianmelder IF Group for injurier, efter at IF Group har lagt et videoklip på Facebook, hvor en anonym ansat beskylder en navngiven 3F-medarbejder for truende og aggressiv adfærd. 13. januar 2017: IF Group går ud med et dementi af 3F's beskyldninger og fremlægger en støtteerklæring, som firmaets medarbejdere har udarbejdet i samarbejde med en advokat. 6. marts 2017: IF Group A/S og IFR Aalborg A/S indleder rekonstruktion som følge af manglende ordretilgang i kølvandet på den massive negative medieomtale. 10. marts 2017: Advokat Gert Nissen fra Lett Advokatfirma opgiver at gennemføre rekonstruktionen, hvilket sender IF Group i konkurs. 19. april 2017: Arbejdsretten tilkender 3F 2,072 mio. kroner i erstatning på vegne af de 17 rumænske medarbejdere. 30. maj 2017: I en civilretslig sag idømmer Retten i Aalborg IF Group og en tidligere HR-medarbejder en erstatning på 729.000 kroner til 6 tidligere rumænske ansatte. |
Det konkursramte nedbrydningsfirma IF Group og en tidligere HR-medarbejder skal betale 729.000 kroner til seks rumænske ansatte.
Det har Retten i Aalborg afgjort i en civil sag, skriver DR Nyheder.
Den civilretslige sag har kørt parallelt med en sag i Arbejdsretten, hvor IF Group i april blev dømt til at betale over 2 mio. kroner til 17 tidligere rumænske ansatte for brud på overenskomsten.
Retten i Aalborg har givet de seks rumænere medhold i anklager om, at de under tvang skulle tilbagebetale en del af deres løn til IF Group og den pågældende HR-medarbejder.
Ifølge DR har det drejet sig om alt fra 1.000 til 15.000 kroner pr. måned gennem en længere periode.
Eftersom IF Group er gået konkurs, og den tidligere HR-medarbejder er rejst hjem til Rumænien, er det i ifølge 3F, der har ført sagen for de tidligere medarbejdere, ikke videre sandsynligt at få alle pengene udbetalt.
Derfor har 3F også opgivet en plan om at rejse et udvidet krav på vegne af de op mod 100 rumænske ansatte, som angiveligt har arbejdet under tilsvarende forhold.
Det er ikke tilfredsstillende, når det lykkes virksomhederne at snyde i årevis og så løbe fra regningen, når de bliver dømt. Men det er vigtigt, at vi fortsætter med at afsløre de her tilsyneladende gode virksomheder, som i virkeligheden svindler i et og alt, siger Palle Bisgaard fra 3F til DR.
Hverken IF Group eller den tidligere HR-medarbejder har forsvaret sig i retten, og det er ikke lykkedes for DR Nyheder at indhente kommentarer fra tidligere ledende medarbejdere i den nu konkursramte virksomhed.