Klumme: Korrugerede rør i betonelementer kræver kontrol
Frostskader har afsløret fejlprocenter på op mod 20 % på indstøbte rør i væg- og søjleelementer. Men det er kun toppen af isbjerget, vurderer Birgitte Leth fra Force.
Force Technology har gennem de seneste år set en stigning i sager med korrugerede rør i nybyggeri med manglende eller dårlig udstøbning, hvorved byggeriet ikke opnår den tilsigtede stabilitet. Der er set fejlprocenter på op mod 20 %.
I mange af de væg- og søjleelementer, der i dag monteres på byggepladsen, findes indstøbte korrugerede rør til isætning af trækarmering (også kaldet kontinuitetsarmering eller robusthedsarmering).
De korrugerede rør udstøbes direkte på byggepladsen med flydemørtel, efter at elementerne og trækarmeringen er monteret.
Frost afslører fejl
Fejlen bliver ofte opdaget sent i byggeriet, eller måske bliver den slet ikke opdaget. Dette besværliggør og fordyrer lokalisering af fejludstøbninger og den efterfølgende udbedring.
I alle de opgaver, som vi har været involveret i, er fejlen i første omgang kun blevet opdaget, fordi de pågældende betonelementer er frostsprængte som følge af våd mørtel, der ikke hærder af, eller som følge af vand i røret.
Efter konstatering af skader på elementer som følge af dårlig udstøbning er der opstået tvivl om, hvorvidt de øvrige udstøbninger af korrugerede rør i byggerierne er fejlbehæftede. Det er måske ikke alle elementer, som har været frostpåvirkede og dermed 'testede'.
Derfor er der blevet iværksat undersøgelser, hvor fejludstøbninger lokaliseres med avanceret ikke-destruktivt måleudstyr for at finde rør, hvor udbedring var nødvendig. I nogle sager er der endvidere foretaget en skadesudredning.
Kun toppen af isbjerget
Det har vist sig, at de revnede elementer kun har været toppen af isbjerget. I flere store byggerier er der fundet fejlprocenter på op mod 20 %.
I disse byggerier er fejlen blevet rettet, men det har vært dyrt og tidskrævende. Ud over udgifter til undersøgelse og udbedring har der været ekstra udgifter til at dække at malerarbejdet måtte udføres på ny.
Dokumentation påkrævet
De sidste års erfaringer viser, at kvaliteten af udstøbninger i korrugerede rør bør dokumenteres. Samtidig kan der være rigtig mange penge at spare ved at foretage undersøgelser langt tidligere i byggefasen.
Allerede når de første rør er udstøbte og må forventes afhærdet, bør der foretages en stikprøveundersøgelse. Herved kan fejl i metodevalg, procedure eller produktvalg opdages på et så tidligt tidspunkt, at det kun forlænger og fordyrer byggeprocessen minimalt.
Der er i dag uden tvivl byggerier med utilstrækkelige udstøbninger, som ikke er blevet opdaget, fordi der ikke har forekommet synlige skader på elementerne. Det er ikke betryggende!