23948sdkhjf

Århus-hjerner skal sikre grøn renovering i Europa

Med støtte fra EU skal Ingeniørhøjskolen i Århus give byggebranchen i blandt andet Frankrig, Italien og Grækenland nye metoder til at renovere bygninger.
På Ingeniørhøjskolen har de i mange år beskæftiget sig indgående med metoder til at nedbringe energiforbruget i bygninger.

I det nye projekt skal de med afsæt i denne viden udvikle kurser, som frem mod 2012 skal afholdes for 450 håndværkere og entreprenører fra hele Europa.

Enormt potentiale for renovering
- Både i Danmark og udlandet er der et enormt potentiale for at mindske energiforbruget i erhvervs- og boligbyggeri. I projektet vil vi sætte turbo på en større bæredygtighed i byggeriet, blandt andet ved at undervise i metoder til reduktion af varmetabet gennem mure og vinduer og optimering af varme- og ventilationssystemer, forklarer lektor Leo Pedersen.

Som eksempel nævner han, at varmetabet i en bygning kan mindskes ved at efterisolere vægge og lofter samt ved at sikre konstruktionerne med en tæt dampspærre. En utæt dampspærre er således ofte skyld i forøgede varmeudgifter og et dårligt indeklima.

Reduktion af energiforbruget kan også opnås gennem en optimering af bygningens tekniske systemer som varme- og ventilationsanlæg, eller ved brug af forsyningskilder som solenergi og varmeakkumulerende materialer. Dertil kommer, at brug af nye materialer kræver nye udførelsesmetoder på byggepladsen.

Vi bruger milliarder på at rette fejl
Private og offentlige bygherrer stiller typisk strengere krav om energiforbrug og bæredygtighed i bygninger i dag, end de gjorde for bare ti år siden. Derfor er det ifølge lektoren mere påkrævet end nogensinde før at have den seneste viden og de rette metoder, når bygninger skal opføres og renoveres.

- Energirigtig renovering og nybyggeri kræver præcision og akkuratesse, men det lykkedes desværre ikke altid i praksis trods gode intentioner. Eksempelvis kan der alene i Danmark skønsmæssigt bruges 7-8 mia. kroner i 2010 på at rette fejl, som kunne være undgået, hvis man havde brugt de rette metoder fra starten, siger Leo Pedersen.

Projektet gennemføres sammen med uddannelsesinstitutioner og erhvervsorganisationer i Frankrig, Italien, Grækenland, Ungarn og Bulgarien. Projektet bærer navnet ” Training on Renewable Energy Solutions and Energy Efficiency in Retrofitting” og har et samlet budget på 5,3 mio. kroner. Heraf bidrager EU med 1,8 mio. kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109