23948sdkhjf

Danske tegnestuer med i opløb om nyt norsk Nationalmuseum

De oprindeligt 237 forslag er nu skåret ned til tre i konkurrencen om at designe det nye Nationalmuseum for kunst, arkitektur og design i Oslo. To af de tre forslag er danske.
Den 12. april offentliggjorde Nationalmuseet for kunst, arkitektur og design de tre vindere i fase 2 af den åbne internationale konkurrence om et nyt 54.000 m² stort museumsbyggeri på Vestbanen i Oslo.

To af forslagene er danske og udarbejdet af henholdsvis Jaja Architects og Henning Larsen Architects. Det tredje forslag er tysk og udarbejdet af Kleihues + Schuwerk.

De tre vindere skal nu indgå i en tredje fase, hvor der forhandles med bygherren Statsbyg. Arkitekternes konceptvalg og løsning vil være det vigtigste kriterium og tælle 50-70 % i den samlede vurdering.

Forhandlingerne mellem arkitekter og bygherre ventes afsluttet i august, mens museet efter planen skal stå klar til indvielse i 2016/17.

Forslaget fra Jaja Architects (øverste billede)
Projektet er en enkel komposition bestående af fem rektangulære bygninger, sammenbundet af lette glasbygninger.

Juryen fremhæver blandt andet, at projektet ”forholder sig til kulturminderne og den øvrige bebyggelse uden konflikt” og at det har ”en grundig og gennemtænkt miljøstrategi”.

Desuden vurderes forslaget at have en god økonomi med en relativt lav kvadratmeterpris.

Forslaget fra Henning Larsen Architects (nederste billede)
Museet består af en markant, høj hovedbygning og en lavere fløj.

Juryen skriver blandt andet i sin bedømmelse, at forslagets arkitektoniske motiv – den vertikale foyer – har en ”uformel og inviterende karakter” og skaber en ”storslået visuel kontakt mellem museets indre og landskabet”.

Projektet har desuden et relativt godt dokumenteret energikoncept. Samtidig skiller det dog sig ud som konkurrencens dyreste med komplicerede konstruktioner, stort areal og volumen samt en høj kvadratmeterpris.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11