23948sdkhjf

Cirklen holder på energien

Med boligkonceptet Cirkelbo har arkitekt Asger Møller forsøgt at udnytte, hvad naturen allerede ved: Cirklen er den mest energioptimale form.
Cirkelbo-konceptet består af 12 enfamilieboliger på hver 120 m² med egen indkørsel, indgang og carport samt en fælles atriumgård på 470 m² i midten.

Asger Møller er inspireret af fremtidsforskerne, der peger på danskernes stigende interesse i boligformer med større fællesskab og trækker samtidig på erfaringer fra sit eget liv.

Efter en skilsmisse valgte han nemlig at flytte i bofællesskab med tre andre fraskilte fædre, og det gav en lang række fordele i forhold til at få dagligdagen med børn, job og husholdning til at gå op i en højere enhed.

Moderne form for fællesskab
Det er denne kongstanke, som Asger Møller nu har ført videre på tegnebrættet og krydret med nul-energi-løsninger:

- Det er ikke en 70’er hippie-tankegang, som er vendt tilbage, men derimod en pragmatisk løsning på danskernes fortravlede hverdag. Vi har ramt plet, for der er rigtig mange, som henvender sig, fordi de kan se mange fordele i at være tættere på naboerne og dele nogle af dagligdagens opgaver med dem. Og i det hele taget er der mange, som gerne vil være en del af et fællesskab med mere samvær og større tryghed, siger han.

Svært at få byggetilladelser
Erhvervs- og Byggestyrelsen har allerede godkendt Cirkelbo-konceptet som 1½ plans tæt-lav bebyggelse til opførelse i almindelige udstykninger.

Men hos kommunerne møder Asger Møller en vis modstand, når det kommer til at indhente byggetilladelser:

- Det er paradoksalt, at kommunerne gerne vil have nytænkning for at nedbringe CO2-udslippet, samtidig med at de er tilbageholdende med at give byggetilladelser til byggerier, der netop er nytænkende. Det håber vi kan ændres, for i praksis vil Cirkelbo bidrage positivt til både arkitektur og charmen i ethvert nyt parcelhuskvarter. Det giver den variation, som ofte savnes i traditionelle parcelhuskvarterer, og trygheden i nabolaget øges ved fællesskabet.

Asger Møller håber på, at Vejle Kommune bliver den første kommune, der giver Cirkelbo en byggetilladelse. Derudover har han kig på grunde ved Århus, Aalborg, Ringkøbing, Odense og Vordingborg samt i Storkøbenhavn.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266