23948sdkhjf

Fremtidens fortov fjerner regnvandet

ACO Nordic er en af aktørerne bag et innovativt forsøgsprojekt, der skal bidrage til håndtering af øgede vandmængder.

Et nyt projekt til at fjerne regnvandet fra bybilledet gennem et fortov, der er anlagt med såkaldte klimafliser, er i fuld gang.

Det sker på en forsøgsstrækning på Nørrebro i København.

Det er arkitekterne Tredje Natur, der sammen med vandhåndteringsvirksomheden ACO Nordic og betonproducenten IBF har udtænkt klimaflisen og konceptet omkring den nye teknologi.

Projektet er finansieret af Realdania med otte mio. kroner og har desuden modtaget støtte fra Markedsmodningsfonden på 1,1 mio. kroner til at anlægge en teststrækning.

- Det er en del af projektet at gøre klimasikringen synlig i bybilledet ved at fjerne regnvandet fra fortove og lede vandet hen til små oaser af bynatur, der skaber grøn stemning midt i byen, siger arkitekt Jeppe Ecklon fra Tredje Natur.

Det har nemlig konsekvenser for bymiljøet, at flere og flere ønsker at bo i byen.

- Desuden stiller ændringerne i klimaet krav til de teknologier, der skal sikre, hvordan de stigende mængder regnvand i byrummet skal håndteres, siger Jeppe Ecklon.

At sikre afvanding
Med den nye og angiveligt innovative håndtering af regnvandet i byerne håber vandhåndteringsfirmaet ACO Nordic på at etablere et nyt forretningsområde til at sikre afvanding af fremtidens fortove.

- Vores opgave er at etablere det system, der skal være fundamentet under en ny klimaflise. Det er en virkelig spændende udfordring. Løsningen er skalerbar og kan tilkobles vores andre løsninger - som afløbsrender, magasiner og faskiner - og i samspil lede vandet til grønne områder. De bliver etableret som en del af projektet, der også har til formål at skabe et naturrigt byrum, siger adm. direktør Hans Olsen.

Det nye fortov, der bliver udlagt som en forsøgsstrækning på Nørrebro i København til sommer, er en form for plug & play-system, der kan tilpasses og udbygges efter behov.

Den nye klimaflise bliver et alternativ til traditionelle kloaker, da klimaflisen vil kunne fjerne 30 procent af regnvandet fra byens eksisterende kloaksystem.

- Vi er optimistiske med hensyn til at udvikle vores program fra erfaringerne i projektet, til nye vandafledningsløsninger, siger Hans Olsen.

Med udgangspunkt i klimaflisen vil de tage højde for kommunernes krav om, at 30 procent af vandet i de kommende år skal fjernes fra de bestående kloakker.

- Vi gennemfører det første forsøgsprojekt lokalt, men vi ser oplagte globale perspektiver og nye forretningsområder for at levere fremtidssikrede fortove i løbet af få år, tilføjer han.

Projektet evalueres endeligt i løbet af 2018.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142