Projektmarkedet buldrer frem i 2017
Ikke mindst det professionelle boligbyggeri er eksploderet de sidste tre år, og det forventes at fortsætte i 2017.
For de professionelle bygherrer har god vind i sejlene med sine bygge- og anlægsprojekter, hvor det samlede professionelle projektmarked inden for bygge og anlæg i 2017 forventes at udgøre 78,2 mia. kroner, hvilket er en fremgang på otte procent eller 5,5 mia. kroner mere end i 2016.
Det viser en ny prognose fra leverandøren af byggeinformation Byggefakta A/S, der dækker det professionelle marked for bygge og anlæg i Danmark og altså ikke eksempelvis privates opførelse af huse.
Alene boligbyggeriet vil med en fremgang på 30 procent i forhold til 2016 sætte ny rekord med igangsatte boligprojekter for 33,4 mia. kroner, hvilket er en fremgang på 7,7 mia. kroner i forhold til sidste år. Heraf tegner projekter i Region Hovedstaden sig for godt halvdelen af boligbyggeriet med blandt andet opførelsen af Den Grønne Fatning i Herlev til 313 mio. kroner.
- Væksten (i boligbyggeriet, red.) er i høj grad skabt af nybyggeri centreret omkring de store byer og i særdeleshed omkring København. De stigende boligpriser, kombineret med et historisk lavt renteniveau, gør boliger til en attraktiv investering for developere, investorer, fonde og pensionskasser. Hele 43 procent af det professionelle projektmarked i 2017 er boliger, siger adm. direktør i Byggefakta A/S Jens Slott Johansen, hvilket han betegner som et højt niveau.
Facebook bygger nyt
Fremgangen på projektmarkedet er ligesom sidste år centreret omkring Region Hovedstaden, men derudover ses også en markant fremgang for byggeriet i Region Syddanmark i 2017.
Blandt de største igangsatte projekter i første kvartal er Facebooks nye datacenter i Odense til 700 mio. kroner samt anlægget af den ny jernbaneforbindelse mellem Ringsted og Femern til 600 mio. kroner. I det nuværende andet kvartal bliver etableringen af Fjordforbindelsen Frederikssund til godt en mia. kroner det største igangsatte projekt.
Prognosen fra Byggefakta A/S viser desuden fremgang for bygge og anlæg i Region Nordjylland, mens det i Region Sjælland forventes at holde niveauet fra 2016. Region Midtjylland er den eneste region, der går tilbage.
Rapporten
Rapporten ”Trends for byggebranchen” dækker det professionelle marked for bygge og anlæg i Danmark og indeholder en opgørelse over igangsatte projekter samt prognoser for resten af året.
Rapportens data omfatter både offentlige og professionelle private byggeprojekter. Tallene dækker dermed ikke Hr. og Fru Jensens byggeri af et nyt parcelhus eller en ny carport. Rapporten bygger på informationer og kontakt med beslutningstagerne på hvert byggeprojekt op til 10 gange. Dermed er der samlet set gennemført cirka 100.000 researchinterviews fordelt på 13.000 byggeprojekter for at tilvejebringe og verificere rapportens data. Rapporten udgives hvert kvartal af Byggefakta A/S. |
Godt nyt for byggeriet
Jens Slott Johansen mener, at prognosen er godt nyt for byggeriet, men advarer samtidig om, at byggebranchen også skal kunne følge med og ikke møde kapacitetsudfordringer.
- Vi skal også huske på, at boligmarkedet er meget konjunkturfølsomt, og at det hurtigt kan vende. Det er der dog ikke noget, der tyder på lige nu. Men vi skal aldrig sige aldrig, det så vi jo tilbage i 2007. Og så vil det ramme markedet hårdt, da boligerne pt. udgør så stor en del af det samlede byggeri, siger Jens Slott Johansen.
Ud over boligbyggeriet er der igangsatte anlægsprojekter for 11,9 mia. kroner i 2017.
Ud over jernbanen mellem Ringsted og Femern er etableringen af en ny jernbanebro i Valby ved København til 357 mio. kroner med til at trække fremgangen på anlægsområdet.