23948sdkhjf

Her bygges der bæredygtigt: Træ så langt øjet rækker

Huse med træ som gennemgående materiale ser man ikke så mange af i Danmark.

Men på toppen af Lisbjerg bakke i Aarhus, hvor 6 nye boligblokke skyder op, bygger Hustømrerne i næsten 100 procent i træ.

Lisbjerg Bakke, og den massive udvikling der sker hér, er et bud på en model for fremtidens by: Nem at komme til, moderne og selvfølgelig bæredygtigt bygget.

Disse punkter var også udgangspunktet, da AL2Bolig, sammen med Aarhus kommune deltog i en konkurrence udskrevet af det daværende ministerie for By- bolig og landdistrikter, om at designe fremtidens bæredygtige almene boliger.

Projektet, som bliver Afdeling 128 i AL2Bolig, er tegnet af Vandkunsten i samarbejde med Moe. For Hustømrerne, som står for hele bygningsdelen af de i alt 40 boliger, er det en særlig opgave.

- Det er virkelig sjældent, at vi ser en opgave med så meget træ, siger afdelingschef i Aarhus, Poul Erik Nielsen.

- I vores snedkeri og værksted er træ stadig det vigtigste materiale, men på de store byggepladser er det rigtig meget materialer såsom gips og stål vi arbejder med.

På Afdeling 128 arbejder Hustømrerne med både tag og facader såvel som den indre opbygning – alt sammen i træ. Foruden selve fundamentet samt en kerne af beton er bygningerne designet som et firkantet skelet af træ. Hele byggeriet er DGNB-certificeret. 

Bygningerne beklædes med grantræ, som efterlades ubehandlet, så det får patina som vejr og vind passer det. Efterhånden som enkelte planker slides ned, kan de nemt udskiftes. I det hele taget er byggeriet designet med tanke på, at enkelte komponenter og dele kan tages ud og repareres og siden genbruges samme sted - eller et nyt sted. Man kan endda udvide i højden uden de store problemer, oplyser Poul Erik Nielsen.

rg

Artiklen er en del af temaet Bæredygtigt byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.104