23948sdkhjf

Stadig liv i ambitiøst Ørestad-projekt

Finanskrisen har midlertidigt sat en stopper for Nordkranens opførelse af 4D-Huset, men som optakt til COP15 omdannes byggepladsen nu til en udstilling om bæredygtigt byggeri.
På en af de sidste ledige grunde i Ørestad City vil Nordkranen A/S bygge et af verdens mest bæredygtige byggerier: 4D-Huset.

4D står for bæredygtighed i fire dimensioner; miljømæssig, arkitektonisk, funktionel og kommerciel. Den 'grønne' overligger er sat meget højt på projektet, der har som ambition at have et energiforbrug, der ligger 30 % under lavenergiklasse 1.

Første fase af byggeriet skulle have stået klar i forbindelse med COP 15, men finanskrisen har sat en midlertidig stopper for projektet. Under COP 15 forvandles byggegrunden derfor i stedet til udstillingsgrund, så alle kan se, hvad det ambitiøse byggprojekt har at byde på:

- En bygning, der er 30 % bedre end lavenergiklasse 1, er virkelig unik. En del af forklaringen på det gode resultat er, at der er tænkt i helheder, og ikke blot fokuseret på enkeltelementer. De tanker, der ligger til grund for dette projekt, vil kunne bruges til at spare mange ton CO2 fremover i andre bygninger, siger Tove Lading, der er arkitekt og projektleder for 4D-projektet og udstillingen.

4D er resultatet af en projektkonkurrence, som blev udskrevet af bygherren Nordkranen, By & Havn samt Lading arkitekter + konsulenter. Konkurrencen blev vundet af Cubo Arkitekter, Cowi og Passivhus.dk.

Udstillingen åbner på mandag den 23. november og løber helt frem til COP15s afslutning den 18. december. 4D-udstillingen er en udendørs udstilling og er derfor også åben hele døgnet. ELFORSK udstiller energiforskningsprojekter i teltet ved siden af og her er åbent hverdage fra kl. 10-17.

Fakta om 4D
• Bygningens orientering og form, så boliger får sol og kontorer får skygge.

• En energieffektiv klimaskærm med en facade uden kuldebroer og multifunktionelle vinduer.

• Der er anvendt passiv klimatisering med udnyttelse af bl.a. naturlig ventilation og natkøling, suppleret med effektiv solafskærmning om sommeren og varmegenvinding om vinteren.

• A+ hvidevarer samt mulighed for tøjtørring uden energiforbrug.

• Lavenergibelysning til kontorer og delvist i boliger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109