Finanslovsaftale kan bane vej for ESCO-projekter
Hos Dansk Byggeri opfordrer man nu kommunerne til at udnytte den forøgede lånepulje til energirenoveringer. Særligt ESCO-modellen fremhæves som et nyttigt redskab.
Sådan lyder meldingen fra Dansk Byggeri i kølvandet på den netop indgåede finanslovsaftale, der giver kommunerne en forøget lånepulje til bygge- og anlægsinvesteringer på 3 mia. kroner i 2010.
Ifølge Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri kan den øgede låneadgang med fordel omsættes til energiforbedringer i kommunale bygninger, og det er vel at mærke investeringer, der meget hurtigt betaler sig tilbage:
- Kommunerne kan låne penge til energiforbedringer i Kommunekredit til meget lave renter, og låneadgangen til energiforbedringer sker uden at kommunerne bliver ramt af de såkaldte deponeringsregler, hvorved de nødvendige midler kan fremskaffes uden at andre kommunale driftsområder berøres, siger han.
Michael H. Nielsen fremhæver i den forbindelse de såkaldte ESCO-projekter, der betyder, at kommunerne stort set ikke skal have penge med selv:
- ESCO er en forretningsmodel, hvor forbedringer og investeringer i ejendommen finansieres af de opnåede energibesparelser. Kommunerne skal derfor ikke vende hver en femmer, men kan med de erfaringer, som er påvist via ESCO-projekterne, straks gå i gang med energiforbedringer og modernisering af kommunale bygninger, forklarer han.
En analyse af energimærkerne for 35 % af landets skoler viser, at der med en investering på 11 mia. kroner kan opnås årlige driftsbesparelser på energiregningen på 500 mio. kroner. Det svarer til en årlig forrentning på 5 %.
Blandt forløberne inden for anvendelse af ESCO-modellen er kommunerne i Vallensbæk, Gribskov, Middelfart og Kalundborg. I Vallensbæk kommune har man lavet en 10-årig aftale med en ESCO-partner, der garanterer kommunen en energibesparelse på 31 % af energiforbruget.