23948sdkhjf

Kun 15 kommuner har en arkitekturpolitik

For 2½ år siden opfordrede regeringen de danske kommuner til at formulere deres egne arkitekturpolitikker, men indtil videre er det kun hver 8., der har taget udfordringen op.
Regeringen udgav i maj 2007 den nationale arkitekturpolitik ”Arkitekturnation Danmark – rammer for liv, rammer for vækst”, hvor man opfordrede kommunerne til at få formuleret en selvstændig arkitekturpolitik.

En ny undersøgelse fra Akademisk Arkitektforening viser imidlertid, at kun 15 af landets 98 kommuner har en arkitekturpolitik i dag, og det er beklageligt, mener arkitektforeningens formand, Rikke Krogh:

- Alle kommuner har brug for en arkitekturpolitik. En klar politik betyder en mere sammenhængende og interessant kommune, for ved at ’brande’ sig gennem arkitekturen kan man både fastholde gamle og tiltrække nye indbyggere, turister og erhvervsfolk. Og det er ikke kun kommuner med store byer, der får glæde af en arkitekturpolitik, for de skal også omfatte landområder, landsbyer og kyster, fastslår hun.

Rikke Krogh kan godt forstå, hvis opgaven kan virke overskuelig, men hun understreger, at det er vigtigt at tænke langsigtet og bæredygtigt:

- Med en klar arkitekturpolitik har kommunen en rettesnor til al fremtidigt byggeri og anlæg, og på den måde kan man springe flere led over, når byggesager skal behandles. Der er altså både tid og penge at spare på længere sigt, forklarer Rikke Krogh.

Fordelt på regioner ser billedet således ud:
I Region Hovedstaden har Albertslund, Gentofte, Helsingør, Københavns og Lyngby-Taarbæk Kommune en arkitekturpolitik. Det er 5 ud af 29. Københavns Kommune er ved at lægge sidste hånd på en helt ny politik, som skal godkendes politisk lige efter valget. Bornholms Regionskommune, Gladsaxe og Rødovre Kommune er i gang.

Region Sjællands kommuner ligger helt i bunden af listen. Kun Roskilde har en arkitekturpolitik, men den er formuleret for den gamle bykommune og ikke for den sammenlagte Roskilde Kommune. Faxe, Køge og Næstved er i gang.

Region Syd er godt med. Vejle var den første kommune, der fik en arkitekturpolitik, og nu arbejder de allerede på en ny version. Det gør Kolding Kommune også. Svendborg lavede Fyns første kommunale arkitekturpolitik, og Odense præsenterede sin politik på Arkitekturens Dag 1. oktober i år. Aabenraa vil gerne opdatere sin arkitekturpolitik, så den dækker hele den sammenlagte kommune. Med 5 ud af 22 kommuner er Region Syd ’klassens duks’.

Region Midt har kun to opdaterede kommunale arkitektpolitikker; nemlig Skive og Silkeborg. I Horsens har de ligesom Roskilde og Aabenraa en gammel én fra før sammenlægningen. Herning er i gang, og landets næststørste by, Århus, er også så småt kommet i gang.

Region Nordjylland imponerer ikke. Her er det kun Aalborg Kommune, der kan prale af at have en arkitekturpolitik, som til gengæld er ganske ambitiøs. Mariagerfjord Kommune er så småt i gang.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094