23948sdkhjf

International konkurrence om gigant-projekt i Køge

Et af Danmarks største byudviklingsprojekter på i alt 300.000 etagemeter blev fredag indledt med en international konkurrence for tværfaglige teams.
I de kommende 20 år vil Køge udvikle en ny bæredygtig bydel på 24 hektar i området mellem den eksisterende bymidte og Køge Bugt.

Udviklingsselskabet Køge Kyst P/S, som er et partnerskab mellem Køge Kommune og Realdania Arealudvikling, udskrev fredag en parallelkonkurrence om den første del af opgaven – at skabe en udviklingsplan, der beskriver rammerne for området.

Udviklingen skal føre en række ambitiøse visioner ud i livet samtidig med, at den tager udgangspunkt i Køges nuværende fortrin; herunder et stærkt erhvervsliv samt en levende og velbevaret bykerne med rødder til middelalderen:

- Køge har længe fulgt en bevidst strategi om at udvikle kernen af vores by, bl.a. ved at etablere en helt ny og moderne havn nord for bymidten. Det frigiver de centrale havneområder til udvikling af den nye bydel, så vi på den måde kan åbne Køge mod vandet og skabe attraktive boliger, kulturliv og kontorarbejdspladser nær stationen, siger borgmester Marie Stærke og fortsætter:

- Derudover skal vores butiksområde i midtbyen udvides markant. Her skal konkurrencedeltagerne bidrage med forslag til alternative løsninger for fremtidens detailhandel, der fuldt ud kan matche ethvert storcenter – uden at være det. Og vise, hvordan nybyggeriet kan fungere side om side med middelalderarkitekturen i Køges bymidte, forklarer hun.

Dialog og tværfaglighed
En tæt dialog med borgere og interessenter er et centralt aspekt i byudviklingen i Køge. Således har kommunen valgt en faseopdelt parallelkonkurrence med stor fokus på dialog mellem bygherre, konkurrencedeltagere, borgere og andre interessenter.

Desuden er der lagt stor vægt på tværfaglighed hos de deltagende teams:

- Det er vigtigt for os, at konkurrenceholdene besidder en bred vifte af kvalifikationer. Vi håber at se hold bestående af såvel antropologer, arkitekter, detailhandelseksperter, ingeniører, kunstnere, sociologer, økonomer osv., der kan udvikle en bæredygtig ny bydel – både miljømæssigt, socialt, sundhedsmæssigt, kulturelt og økonomisk, siger Kent Jönsson, der er projektchef for Køge Kyst og ansvarlig for projektet.

Fakta om projektet
• Den kommende bydel omfatter et område på næsten 24 hektar: Stationsområdet, Collstropgrunden og Søndre Havn.

• Der skal etableres godt 300.000 etagemeter nybyggeri. Det samlede boligareal er 150.000 m², kontorarealet er på godt 100.000 m² mens butiksarealet udgør 20.000 m².

• Det svarer til 1.500-1.600 nye boliger, 4.000 arbejdspladser og 80-100 butikker.

• Bag udviklingen står partnerselskabet Køge Kyst P/S, som er stiftet af Køge Kommune og Realdania Arealudvikling.

• Indtil den 9. december kander søges om prækvalifikation til konkurrencen, der finder sted i første halvår af 2010.

• Op til syv teams bliver prækvalificeret, og tre teams forventes at deltage i sidste fase af konkurrencen.

• Læs mere om projektet og konkurrencen på www.koegekyst.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078