23948sdkhjf

Hobro-firma har succes med industrialiseret byggeri

Hos BM-Tag A/S sender man i disse tider hundredvis af fabriksfremstillede boliger til de almene boligforeninger i Århus-området.
I løbet af 2010 kan lejere hos boligforeningen AL2Bolig tage 53 nye huse i brug i Tranbjerg. Byggeriet er det seneste i en række af industrialiserede boligprojekter i det østjyske, hvor husene leveres som færdige moduler direkte fra fabrik.

Bag leverancerne står Hobro-virksomheden BM Tag, der er et søsterselskab til BM Byggeindustri. Virksomhedens speciale, det industrialiserede byggeri, er som sådan ikke noget nyt, men i dag er tidligere tiders betonelementer skiftet ud med lette materialer som træ og gips. Det har givet helt nye muligheder for at udvikle byggekoncepter med fabriksproduktion som omdrejningspunkt:

- Vi bygger husene færdige med både køkken og bad. Derefter kører vi dem på store lastbiler til byggegrunden. Når husene ankommer, er de cirka 80 % færdige. Husene i Tranbjerg består af 2-4 elementer, som samles på stedet, fortæller Jens Sidelmann, der byggeleder hos BM Tag.

På byggepladsen bliver husene forankret og slutapteret. Teknikfagene tilslutter forsyningsledninger i teknikskakter, hvorefter det sidste beklædning monteres.

Jens Sidelmann forklarer, at konceptets store styrke er en attraktiv kvadratmeterpris, og det har på det seneste tiltrukket flere almene boligforeninger i det østjyske område. Det skyldes, at de almene boligforeninger har fået svært ved at holde sig inden for de økonomiske rammer, fordi priserne på traditionelt boligbyggeri er steget meget de senere år.

Et holdbart koncept
Udover de 53 huse i Tranbjerg har BM Tag for nylig leveret moduler til et projekt med 89 boliger i Brabrand, og i Hasle har boligforeningen ABB netop taget første spadestik til 50 boliger, ligeledes fra BM Tag.

Desuden kan en større ordre muligvis være undervejs fra Brabrand Boligforening, som netop nu overvejer at opføre et modulhus-byggeri med over 100 boliger i Tranbjerg:

- Vi er selvfølgelig ikke de eneste, der arbejder på den her måde i Danmark, men vi er stolte over, at vi efterhånden er ved at have fundet frem til et holdbart koncept, der er attraktivt for mange boligforeninger, siger Jens Sidelmann.

COP 15-projekt kan blive guld værd
Blandt samarbejdspartnerne på projekterne i Østjylland er arkitektfirmaerne AI Gruppen og Prisme Arkitekter.

Netop disse firmaer har BM Tag også etableret samarbejde med på demonstrationsprojektet ”Sunshine House”. Her er det lykkedes Hobro-virksomheden at komme med på to af de fire teams, der skal opføre i alt 12 superlavenergiboliger i Dalbygård syd for Kolding.

Rent produktionsmæssigt er denne opgave ikke i samme skala som boligprojekterne på Århus-egnen, men på lidt længere sigt kan den vise sig at blive en meget vigtig reference for BM Tag:

- Sunshine House er et bevis på, at vi sagtens kan leve op til de skærpede energikrav. Projektet skal bruges som udstilling i forbindelse med klimakonferencen i København, så der bliver stor bevågenhed omkring det, vurderer Jens Sidelmann.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094