23948sdkhjf

Ingeniør: Danmark har brug for en bæredygtighedsordning

Hanne Ring Hansen har som den første dansker opnået licens under den engelske certificeringsordning for bæredygtigt byggeri. Hun håber, at Danmark snart får sit eget system.
Bæredygtighed er et relativt nyt begreb i den danske byggebranche. Begrebet er beslægtet med energirigtigt byggeri, men bæredygtighed skal ses i et langt bredere perspektiv.

Blandt de aktører, der skal udbrede kendskabet til begrebet, er ingeniør Hanne Ring Hansen. Hun er ansat hos Rambøll og opnåede i foråret licens under den engelske certificeringsordning for bæredygtigt byggeri; Breeam. Som ekspert på området mener hun, at det er ved at være på tide at indføre en lignende ordning herhjemme:

- Nogle er lidt skeptiske, for hvad er bæredygtighed? Alt kan jo i princippet lægges ind under begrebet. Derfor er det vigtigt, at vi får fastsat et system med konkrete kriterier, som kan ligge til grund for en fælles dialog om, hvad bæredygtigt byggeri er for en størrelse, siger hun til Jyllands-Posten.

Hanne Ring Hansen påpeger, at energi, som jo er omdrejningspunktet for arbejdet med energirigtigt byggeri, kun er en del af bæredygtighedsbegrebet:

- Bæredygtighed er en integreret del af hele grundlaget for et byggeri. Det handler om at tage ansvar hele vejen rundt - at tænke sociale, økonomiske, miljømæssige og klimatiske hensyn ind i planerne, siger hun.

I det engelske Breeam-system er der aktuelt 10 kategorier. Kategorierne indeholder en række kriterier for bæredygtighed, som man kan få point for, hvis man implementerer dem i sit projekt. Fx kan man få point for at bevare og beskytte eksisterende træer på grunden og for at holde antallet af p-pladser nede, hvis man kombinerer dette med nem adgang fra offentlig transport.

Dansk styregruppe på vej
Hanne Ring Hansens idé om en dansk bæredygtighedscertificering er ikke ren ønsketænkning. I 2008 begyndte en uformel arbejdsgruppe nemlig at arbejde på sagen, og tirsdag i næste uge afholdes et stort anlagt møde.

Målet er at danne et dansk Green Building Council, der skal arbejde på at realisere en dansk certificeringsordning.

Kilde: Jyllands-Posten

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11