Ansatte kritiserer fusionsplaner
Hos Arkitektskolen i København er professorerne bekymrede over udsigten til en sammenlægning med Danmarks Designskole. Planen er ikke gennemtænkt, lyder kritikken.
I fredags valgte Peter Bysted, rektor ved Danmarks Designskole, at annoncere sin afgang som en direkte konsekvens af den forestående fusion. Årsagen er, at fusionsplanerne mangler retning:
- Samlokalisering og fusion er ikke velplanlagt. Når man skal bringe mennesker sammen i en fusion, må der være klare visioner og troværdige planer for økonomi og praktik. Og der skal en sikker og dygtig hånd for bordenden til at gennemføre processen, men den er svær at få øje på. Ni måneder før den planlagte indflytning på Holmen er der stadig ikke tegn på, at økonomien er sikret, siger han til Politiken.
Peter Bysted står ikke alene med sin kritik. Allerede i marts forsøgte Arkitektskolens professorer at advare politikerne om farerne ved at gennemføre planen:
- Vi er et akademi med næsten 260 års tradition. Vi frygter, at en fusion vil blande de to skolers kulturer sammen på en overfladisk måde, som for offentligheden måske ser meget fornuftig ud, men som forstyrrer fordybelsen i det faglige på hvert af stederne. For fusionen er ikke tilrettelagt ordentligt og modnet på den måde, den skal, og ingen har kunnet fremlægge, hvad de faglige fordele ved at slå skolerne sammen kan være, siger professor Tage Lyneborg.
En række af Arkitektskolens professorer har nu forfattet endnu et brev, som når Kulturministeriet i denne uge, og som indeholder et alternativt forslag til en fremtidig løsning.
Her foreslår de at udvide Kunstakademiet, som i dag består af Arkitektskolen, Konservatorskolen og Billedkunstskolen, til også at omfatte Danmarks Designskole. Dermed kan man skabe en fælles administration uden at fusionere:
- Det er en virkelig god idé. På den her måde kan man lave nogle samarbejder i forskning og undervisning og udnytte fordelene ved en fælles administration, men man blander ikke uddannelserne sammen og risikerer derfor ikke at udvande vores grundlæggende værdier, siger professor Christoffer Harlang.
Kilde: Politiken